Morey-Saint-Denis
Morey-Saint-Denis is met 137 ha de kleinste appellatie van de Côte de Nuits. De grote buurman aan de noordkant is Gevrey-Chambertin en de bijna net zo kleine buurman in het zuiden Chambolle-Musigny. Terwijl het in Gevrey logisch was “Chambertin” aan de plaatsnaam toe te voegen en in Chambolle “Musigny”, was er in Morey voor alle grands crus wel iets te zeggen. Men had dus de keuze uit: Morey-Lambrays, Morey-Tart, Morey-La Roche, Morey-Saint-Denis en Morey-Bonnes-Mares. Om vooral politieke redenen is het Morey-Saint-Denis geworden: bijna iedere producent in Morey-heeft wel een rijtje stokken in de Clos Saint-Denis. Het is natuurlijk ook heel vroom om jezelf naar de bisschop van Parijs te noemen die in 250 door de Romeinen werd vermoord en het wonder verrichtte door met zijn hoofd naar de plaats te lopen die tegenwoordig Saint-Denis heet. Of is het omdat Denis de Franse verbastering van Dionysos is, de Griekse god van de wijn?
Wijn uit Morey wordt vaak vergeleken met die uit Gevrey en Chambolle, alsof Morey geen eigen karakter heeft. Misschien is het karakter van Morey ook wel balans, waarbij iedereen zelf vooral moet weten of je elegantie omschrijft als typisch Chambolle en structuur als typisch Gevrey. Door de geringe omvang van de appellatie zijn potentiële kwaliteit en karakter van Morey hoog en homogeen; een goede drainage en beschutting zorgen er voor dat ook in nattere en koudere jaren goede wijn wordt gemaakt.
Mark Haisma
“He seems to have struck gold. His wines have an excellent balance between fruit, expression and refreshment without being in any way wimpish. The wines are also, appetisingly, bone dry.” – Jancis Robinson
Mark Haisma is een Australiër met een Nederlandse vader en een Franse moeder. Tien jaar lang was hij wijnmaker bij Yarra Yering, waar hij het vak leerde van Bailey Carrodus — doctor in de fysiologie en een van de pioniers van de inmiddels zo gelauwerde Yarra Valley, letterlijk én figuurlijk een van de coolste wijnregio’s van Australië.
De liefde bracht Mark naar Europa. Sinds 2009 maakt hij zijn eigen wijnen in de Bourgogne. Hij heeft daar voet aan de grond gekregen als micro-négociant: iemand die druiven koopt van viticulteurs, wijngaardeniers pur sang, die zelf geen wijn maken. “Kopen” dekt echter niet de lading — de micro’s (zoals Mark) zijn intensief betrokken bij het werk in de wijngaard, om te garanderen dat het fruit van topkwaliteit is. Sinds 2021 is Mark eigenaar enkele fraaie percelen waaronder En Pallud en Premier Cru Fonteny in Gevrey-Chambertin. Zijn meest recente avontuur is aanplant in de Mâconnais, logischerwijs chardonnay en lekker eigenwijs koos hij voor gamay en syrah.
Tot en met 2017 maakte Mark wijnen bij Pierre Naigeon, tegenwoordig Domaine Les Astrelles. Inmiddels heeft hij zijn eigen plek “The Shed” dichtbij Vougeot, in Gilly-lès-Cîteaux.
Ps. Alle domainewijnen hebben groene letters; rode wijnen van aangekocht fruit zijn in rood aangeduid, en witte wijnen van aangekocht fruit in geel.
Les Chaffots
De wijngaard Les Chaffots ligt direct boven grand cru Saint-Denis. De helling is steil, de bodem wit. Hier wordt elegante pinot noir gemaakt, 75% hele tros persing, een derde nieuw hout. Rode kersen, koriander, smokey, delicaat en een lange afdronk. Groots. Hoge waarderingen.




