Beaune
Beaune, een stadje van 20.000 inwoners is het kloppend hart van de Bourgondische wijnindustrie. Je kunt er uitstekend eten, drinken en bijvoorbeeld het prachtige Hotel de Dieu bezichtigen. Al lang geen ziekenhuis meer, maar nog steeds het hoofdkwartier van het Hospices de Beaune, dat ieder jaar op de derde zondag in november de beroemde veiling van vaten wijn organiseert. De opbrengst is voor de liefdadigheid. Er wordt flink tegen elkaar opgeboden.
Beaune is een goede uitvalsbasis om de Côte d’Or te bezoeken. Veel grote négociants zijn in Beaune gevestigd, zoals Bouchard Père & Fils, Drouhin, Jadot en Latour. Zij hebben een aanzienlijk deel van de wijnproductie in handen.
De wijngaarden van de AOC Beaune liggen ten westen van de stad; zij worden gedomineerd door pinot noir, 20% is chardonnay. De expositie is oostzuidoost. De beste wijngaarden liggen halverwege de heuvel zoals bijvoorbeeld Aux Cras, een eersteklas wijngaard op het hoger gelegen deel van Les Teuron en Les Greves. De bodem van de noordelijk gelegen wijngaarden, richting Savigny, bestaat voornamelijk uit zand en geeft lichtvoetige wijnen. Zuidelijk, richting Pommard, vind je naast pinot noir ook chardonnay. Clos des Mouches is een mooi voorbeeld van een topwijngaard voor zowel pinot als chardonnay. De Clos des Mouches blanc en rouge van Joseph Drouhin zijn de duurste wijnen uit de AOC Beaune. Mede dankzij het succes van de witte Clos de Mouches is meer chardonnay aangeplant. Sommige delen zijn geschikt voor chardonnay, maar op de meeste plaatsen binnen deze appellatie geeft pinot noir het mooiste resultaat.
Wijn uit Beaune draait vooral om fruit, soms wat rijker, soms juist eleganter, afhankelijk van de ligging van de wijngaard. Hoewel sommige wijnen, bijvoorbeeld van topwijngaarden als Greves en Bressandes, aardig wat tannines kunnen bevatten, zijn Beaune wijnen easy to drink, easy to like.
Domaine Françoise André
Domaine Françoise André is in 1983 opgericht door Michel André. Aanvankelijk noemde hij het domein Terregelesses, maar sinds 2009 draagt het de naam van zijn vrouw Françoise. Het omvat 10 ha in het noordelijke deel van de Côte de Beaune: Pommard, Corton, Beaune. De wijnmakerij bevindt zich in het centrum van Beaune, in en onder de voormalige stadsmuur. Je stapt er op straatniveau binnen. De wijnmakerij is op -1 en de vaten zijn opgeslagen op -2. Sinds 2010 staat het bedrijf onder leiding van schoondochter Lauriane André, die daarvoor werkte als juriste bij een verzekeringsmaatschappij. Onder leiding van Lauriane en regisseur Jérôme is er veel gebeurd. Er wordt sinds 2009 biologisch gewerkt (certificaat in 2012).
De wijnen worden gemaakt met precisie en minimale interventie. Voor wit houdt dit in zachtjes, pneumatisch persen van hele trossen. De alcoholische en malolactische fermentatie zijn natuurlijk en krijgen alle tijd die ze nodig hebben. Daarna is er lange sur lie rijping zonder bâtonnage. Voor rood wordt volledig ontsteeld en is er koude schilweking van 4 tot 7 dagen, voorafgaand aan de spontane fermentatie. Voor zowel rood als wit is de houtrijping nooit dominant, mede door gedoseerd gebruik (grote vaten voor wit, barriques voor rood). De wijnen zijn transparant, delicaat en altijd trouw aan herkomst en jaar. Voor Lauriane waren de wijnen van Patrick Bize and Jean-François Coche-Dury de ultieme inspiratiebron. Jaar rond werken zij keihard in de wijngaard en met zachte hand in de kelder.
Beaune Blanc Premier Cru Belissand
Belissand is een kleine premier cru wijngaard ten zuiden van Beaune, dus richting Pommard en Meursault. Domaine Françoise André bezit hier 0,44 hectare. De expositie is naar het (zuid) oosten. Het is een laag en vlak gelegen perceel met jonge stokken aan de voet van de helling, de bodem bevat een mooie laag klei op kalksteen. Warmer en vochtiger gedijt chardonnay hier uitstekend. Het perceel Belissand is in 2015 aangeplant. De 2019 was de eerste wijn en kreeg meteen coup de coeur van de Guide Hachette. De wijn is vol, aroma’s van perzik en rijpe citroen, boter, vanille.
Typetje Meursault, dat ook vlakbij is.