Francoise Andre

Resultaat 1–12 van de 31 resultaten wordt getoond

Domaine Françoise André  

Domaine Françoise André is een biologische wijnmakerij in Beaune, Côte d’Or. Opgericht in 1983 door Michel André. Aanvankelijk noemde hij het domein Terregelesses, maar sinds 2009 draagt het domein de naam van zijn vrouw Françoise. Het omvat 11 hectare in het noordelijke deel van de Côte de Beaune: Pommard, Corton, Beaune en dorpjes als Savigny-lès-beaune, Chorey-les-Beaune en Pernand-Vergelesses.  

De wijnmakerij bevindt zich in het centrum van Beaune, in en onder de voormalige stadsmuur. Sinds 2010 staat het bedrijf onder leiding van schoondochter Lauriane André. Onder leiding van Lauriane en regisseur Jérôme is er veel gebeurd. Er wordt sinds 2009 biologisch gewerkt en ook biodynamische werkwijzen worden geïntegreerd.   

Over de jaren heen, sinds 1983, is de identiteit en werkwijze van het domaine stapje voor stapje duidelijker geworden. Nu heeft het domaine in zowel rood als wit een hele herkenbare stijl van minimale interventie, natuurlijke, terroir gedreven wijnen. Voor wit houdt dat in dat ze heel zachtjes en pneumatisch persen van hele trossen. De fermentaties zijn van inheemse gisten en krijgen alle tijd die ze nodig hebben. Daarna is er lange sur lie rijping zonder bâtonnage, die wijn een helderheid en kwiekheid geven. Voor rood wordt alles volledig ontsteelt en is er koude schilweking van 4 tot 7 dagen. Voor zowel rood als wit is de houtrijping nooit dominant, mede door gedoseerd gebruik (grote vaten voor wit, barriques voor rood) en anderzijds door samenwerking en afstemming met de beste vatenmakers. De wijnen zijn transparant, delicaat en altijd trouw aan herkomst en jaar. Wat een kwaliteit zeg!  

Le Guide Hachette des Vin: Domaine Françoise Andre is wijnmaker van het jaar!