Bienvenues-Bâtard-Montrachet
Vrij vertaald: ‘welkom bastaard Montrachet’. Aparte naam voor een wijngaard, tot op heden onduidelijk waar ie vandaan komt. Het is een hap van 3,68 hectare uit de grand cru wijngaard Bâtard Montrachet. Omdat de verschillen tussen Bienvenue en Bâtard klein zijn, zou het logisch zijn deze twee wijngaarden samen te voegen tot één grand cru, maar dat is in het politieke Bourgogne waarschijnlijk trop compliqué. Bienvenue en Bâtard delen een ondergrond van kalksteen met een flinke laag klei. Het is er iets warmer dan bij bovenbuur Le Montrachet. De wijn: echt de aller dikste chardonnay’s van de Bourgogne. Tropisch, romig en dol op nieuw hout.
David Moret
David Moret is een van de meest opvallende micro-négociants van Beaune, waar hij wijn maakt in een oude, kleine kelder in het centrum van de stad. Arend-Jaap ontdekte hem tijdens een proeverij in Londen, waar zijn Meursault Genevrières en Puligny Folatières the best in show waren, beter dan Comtes Lafon en Leflaive.
Ongeveer vijfentwintig jaar geleden is David als een komeet uit het niets verschenen, zijn familie zat niet in de wijn en had ook geen wijngaarden in de Bourgogne. Na zijn studie wijnbouw en oenologie begon David zijn carrière met het verkopen van apparatuur zoals persen en RVS tanks. Hij leerde veel van zijn clientèle; voornamelijk telers van Côte de Beaune. Eind jaren tachtig besloot hij zelf wijnmaker te worden en kocht hij zijn eerste eikenvaten en druiven. In 1999 opende handelshuis ’David Moret’ en al snel specialiseerde hij zich succesvol in chardonnay, uit Meursault om precies te zijn. Inmiddels maakt hij wijn uit de gehele magische driehoek van de Côte de Beaune, Meursault, Puligny-Montrachet en Chassagne-Montrachet. Voor zijn druiven heeft hij contracten met acht top vignerons. Davids wijnen hebben hun weg gevonden over de hele wereld, van Korea tot Las Vegas, Dubai en natuurlijk Den Haag!
De kwaliteit van het fruit staat voorop bij deze perfectionist. David bemoeit zich dan ook het hele jaar door intensief met het wijngaard management. Het plukken gebeurt door zijn mensen. Zo kan hij zelf de beste druiven sorteren, zowel in de wijngaard als in de kelder – met behulp van zijn spiksplinternieuwe optische sorteermachine. Alle witte wijnen van David, van zijn aligoté tot zijn Corton-Charlemagne, worden vergist en gerijpt op eikenhout, waarvan 10 tot 30 procent nieuw. Alsof het Zwitserse horloges zijn, heeft iedere wijn precies 13,5 procent alcohol. De wijnen worden na 10 maanden overgestoken van vat naar tank, waardoor de volle fruitsmaak en het terroir houden blijven. De botteling is drie maanden later.
De wijnen lijken op de maker: rijp, rond, vol en gul. Maar ook strak en fris, zoals zijn haren naar achteren gekamd zijn. Davids zoon Hubert werkt sinds kort mee en bewerkt inmiddels ook een pracht perceel in Vosne-Romanée, van moeders kant.
Bienvenue Bâtard-Montrachet
David maakte één vat van 500 liter, tweede gebruik. Dit is een verfijnde versie, met aroma’s van rijpe citroen, perzik, vanille en vuursteen.