Gevrey-Chambertin
In Gevrey-Chambertin wordt al sinds het begin van onze jaartelling wijn gemaakt. Waarschijnlijk (de vignerons in Gevrey weten het zeker) zijn de wijngaarden in Gevrey de oudsten van de Bourgogne. Gevrey is gericht op Dijon, de grote stad op nog geen tien kilometer en zetel van het wereldlijk gezag, vroeger Les Ducs, tegenwoordig het departementale kantoor van de INAO, de overheidsinstantie verantwoordelijk voor het AOC-stelsel. Gevrey kijkt vooral ook neer op Nuits-Saint-Georges en Beaune.
Gevrey Chambertin is voor Bourgondische begrippen groot, 454 ha: 315 ha villages, 84 ha premiers crus en 55 ha grands crus. Le Chambertin is de meest beroemde wijngaard. In 1847 werd de naam Gevrey en Montagne veranderd in Gevrey-Chambertin. De grands crus liggen keurig op een rijtje ten zuiden van het dorp, heuvelop. De premiers crus vallen uiteen in twee blokken ten zuiden van het dorp boven en onder de grands crus; aan de westkant van het dorp in de combe Lavaux, hoger gelegen op de bodem van een verdwenen gletsjer. De premier cru Clos Saint Jacques ligt hier, een van de beste wijngaarden van de appellatie. Een uitloper van de combe steekt de D974 over. Hier vind je onder meer de wijngaarden Les Crais en La Justice. De wijnen van Gevrey behoren tot de meest gestructureerde van de Bourgogne, meestal meer concentratie en tannines dan wijnen uit Vosne, Chambolle en Nuits.
Mark Haisma
Mark Haisma is een Australiër met een Nederlandse vader en een Franse moeder. Hij was 10 jaar lang wijnmaker van Yarra Yering, waar hij het vak leerde van Bailey Carrodus, doctor in fysiologie en een van de pioniers van de inmiddels zo gelauwerde Yarra Valley, een van de letterlijk en figuurlijk coolste wijnregio’s van Australië. De liefde bracht Mark naar Europa. Sinds 2009 maakt hij zijn eigen wijn in de Bourgogne. Hij behoort tot de groep van micro-negociants, jonge, zeer getalenteerde wijnmakers zonder eigen wijngaarden. Zij kopen hun druiven van wijngaard eigenaren die niet of maar een gedeelte van hun oogst bottelen. “Kopen” is eigenlijk niet het goede woord. De micro’s bemoeien zich zeer met het werk in de wijngaard om er voor te zorgen dat de druiven die zij per kilo moeten afrekenen van topkwaliteit zijn.
Mark heeft jarenlang zijn wijnen gemaakt bij Domaine Pierre Naigeon, maar is nu verhuisd naar zijn eigen locatie in Gilly-lès-Cîteaux. Mark heeft voet aan de grond in de Bourgogne en is trots eigenaar en boer van een aantal fraaie percelen: ‘En Pallud’ en premier cru ‘Fonteny’ in Gevrey-Chambertin. Hij blend wijngaarden rond Gevrey en in Brochon samen tot een Bourgogne Rouge. En maakt een Gevrey village van verschillende climats.
Premier Cru Fonteny
Ten noorden van grand cru Ruchottes-Chambertin, harde kalksteen met een dun laagje klei. Benchmark grote Gevrey-Chambertin met aroma’s van zwarte kersen, viooltjes en zoethout.