Bourgogne Chardonnay
Bourgogne Chardonnay is een appellatie die voortkomt uit Bourgogne Blanc. Dit was een strategische keuze om de wereldwijd populaire chardonnay-druif prominent op het etiket te plaatsen. De druiven voor Bourgogne Chardonnay mogen afkomstig zijn uit de hele Bourgogne, van het noordelijke Chablis tot het zuidelijke Mâcon, en van de hooggelegen Hautes-Côtes in het westen tot de vlakte van Bresse in het oosten.
De variëteit in wijnstijlen is enorm, enerzijds door de uiteenlopende terroirs, anderszijds door de verschillende visies en werkwijzen van de wijnmakers. Elke keuze in het wijnmaakproces, van het prille begin als in het voorjaar de eerste scheuten ontspringen tot de oogst en het hele proces in de kelder, heeft grote invloed op uiteindelijke karakter en kwaliteit.
Bourgogne Chardonnay fungeert als het visitekaartje van de vignerons en vormt een opstap naar de prestigieuze wijnen zoals Villages, Premier Cru en Grand Cru. Wijn op Dronk voert het ethos: ‘Als de basiswijn klopt, is het hogere werk vaak fantastisch’.
Domaine Bitouzet – Prieur
Vincent Bitouzet uit Volnay en Annie Prieur uit Meursault trouwden met elkaar en aldus ontstond Domaine Bitouzet-Prieur. Een van de weinige domaines waar zowel witte als rode wijn op hoog niveau wordt geproduceerd. Het domein staat tegenwoordig onder leiding van zoon François Bitouzet. François is een man van perfectie. Zijn motto is “chaque détail compte”. Voor François is biologische wijnbouw geen doel, maar een middel om grootse wijnen te maken. De wijnen worden per perceel geplukt, gevinifieerd en gebotteld om ieder terroir tot uitdrukking te laten komen.
De stijl van de witte wijnen is duidelijk school Coche-Dury, gezonde, rijpe (maar nooit overrijpe) druiven vergist met natuurlijke gisten in oude pièces en tenminste twaalf maanden vatrijping, waarvan 20-30% nieuw. Het resultaat: minerale wijnen met verfijnde aroma’s en een lange afdronk.
De pinot noir wordt ontsteeld, en vergist twee weken in open houten vaten met minimale pigéage. Gevolgd door zo’n 12-16 maanden rijping in pièces, waarvan eveneens 20-30% nieuw. Ook de rode wijnen zijn verfijnd en elegant, en hebben super zachte tannines.
De wijnen van François hebben enige tijd nodig voordat zij hun uitzonderlijke kwaliteit tonen.
Bourgogne Chardonnay
Chardonnay van een lieu-dit (0,71 ha) net ten westen van de D974 onderaan de côte, genaamd ‘Les Herbeaux’. Zoals de theorie doet vermoeden vinden we hier wat meer klei dan kalk, anders dan midden op de hellingen. Guyot getraind, aangeplant in 1953 en 2010 met 10.000 wijnstokken per hectare. Ongeveer 55 hl/ha geoogst rond begin tot half september. In de kelder worden de hele trossen direct geperst, gevolgd door een spontane vergisting op barriques, waarvan 20% nieuwe vaten. Daarna rijpt de wijn op de fijne gisten gedurende 12 tot 15 maanden. Er wordt geklaard met bentoniet en gebruik gemaakt van een diatomaceous earth filtratie systeem.