Pierre Naigeon
De wortels van het domein van Pierre Naigeon gaan terug tot 1890, toen in de Bourgogne een nieuw begin moest worden gemaakt. De Phylloxera had alle stokken vernietigd en de wijngaarden werden opnieuw geplant met ranken geënt op Amerikaanse onderstokken. Vatenmaker Fernand Naigeon had moeite om al zijn vaten te verkopen en begon deze daarom maar zelf te vullen. Maison Naigeon was geboren. In 1945 is het domaine vernoemd naar Pierre Naigeon, die toen aan het hoofd kwam. Het areaal Tot 2005 had domaine Naigeon een krappe twee hectare, maar wel op de mooiste climats; Charmes-Chambertin en Bonnes Mares. Nu is het kleinzoon Pierre, die geheel buiten toevallig dezelfde voornaam heeft. Hij heeft het areaal behoorlijk uitgebreid tot 11,5 hectare verdeeld over 60(!) wijngaarden voornamelijk in de Côte de Nuits. Onlangs heeft Pierre zijn bedrijf verkocht, maar hij blijft wel adviseren. Ook maakt het domaine wijn door druiven in te kopen, voornamelijk chardonnay uit de Côte de Beaune. Opmerkelijk feit is echter dat binnen deze negociant business, het domaine de wijngaarden zelf verzorgd en oogst!
Domaine Naigeon werkt met groot respect voor de natuur. Met stokoude wijngaarden die gemiddeld een leeftijd van 50 jaar hebben is een groene oogst minder nodig. Ze voorkomen het wegknippen van gezonde groene druiven voornamelijk door in het voorjaar rigoureus te snoeien. Het overlaten van de juiste hoeveelheid knoppen zorgt voor niet te veel tros dragende nieuwe scheuten. Sinds 2019 is er ook officieel een biologisch certificaat.
Waar veel wijnmakers ervoor kiezen om een aantal mini-percelen samen te blenden en te dopen onder een algemene noemer als ‘Gevrey-Chambertin’ of ‘Premier Cru’. Zo niet Pierre Naigeon, hij vinifieerd elk perceel apart de terroir filosofie volledig uitgevoerd. Dit betekent dat Pierre alleen al 8 verschillende Gevreys maakt! De wijnmakerij staat op het industrieterrein van Gevrey, niet romantisch, wel praktisch. Zijn table de tri heeft hij overgenomen van Domaine de la Romanée-Conti. De drive naar natuurlijk werken vertaalt zich ook in het sulfiet gebruik, veel wijnen krijgen bij botteling zelfs geen sulfiet meer mee.
Domaine Naigeon maakt wijnen die trouw zijn aan het terroir. Open wijnen die zich het best beschrijven als transparant, natuurlijk en vol plezier. De wijnen blijven voor een groot deel in Frankrijk. Een groot gedeelte daarvan gaat naar *** restaurants, waaronder L’Arpège, Ledoyen, L’Astrance en Paul Bocuse.
Les Maladières
De pinot noir druiven voor deze wijn komen van de single vineyard vlakbij Chambolle-Musigny en die stijl is duidelijk terug te vinden in de wijn. Fermentatie uitsluitend met druifeigen gisten, 10 maanden rijping in Bourgondische pièces, waarvan 20% nieuw. Botteling zonder filteren en toevoeging van sulfiet om de natuurlijke kwaliteiten van de wijn te benadrukken. Aroma’s van viooltjes, frambozen, wilde aardbei, zoethout en tabak.