Chassagne-Montrachet
Chassagne-Montrachet ligt in het zuiden van Côte de Beaune, op de grens tussen Côte d’Or en de Côte Chalonnaise. Samen met Puligny-Montrachet en Meursault vormt het de beroemde driehoek van chardonnay in Bourgogne. Het dorp heeft ongeveer 350 hectare aan wijngaarden, waarvan 180 hectare village wijn is en 159 hectare premier cru. Er zijn drie grand cru wijngaarden, twee daarvan worden gedeeld met Puligny: Le Montrachet en Bâtard-Montrachet. De derde is Criots-Bâtard-Montrachet en ligt geheel in Chassagne. Op village niveau is er zowel wit als rood. Sommige delen van Chassagne zijn nu eenmaal meer geschikt voor pinot dan chardonnay. Voor de premier cru wijngaarden ligt dit anders, volgens de laatste cijfers is meer dan 80 procent wit. De grand crus zijn allemaal wit.
De premier cru wijngaarden liggen in een aaneengesloten cluster vanaf de grens met Santenay richting Saint-Aubin aan de overkant. De beste chardonnay stokken staan halverwege of hoog op de hellingen, waar de bodem arm, stenig en kalkrijk is. Top chardonnay uit Chassagne heeft een goede concentratie, fijne mineraliteit en aroma’s van witte perzik en grapefruit.
Au Pied du Mont Chauve
“A domaine selection that has remained under the radar but one that consistently produces excellent bottles.” — Bill Nanson, Burgundy Report
Gevestigd in het Château de Chassagne-Montrachet, bevindt Au Pied du Mont Chauve zich letterlijk aan de voet van de legendarische Mont-Rachet — de kale heuvel die zijn naam gaf aan enkele van de beroemdste Grands Cru’s ter wereld.
Sinds 2009 staat het domein onder leiding van de energieke Francine Picard. Onder haar leiding maakte “Au Pied” de sprong van een conventioneel werkend bedrijf naar een modern en gecertificeerd biologisch domein (2019). Toch ziet Francine bio niet als eindpunt. In nauwe samenwerking met Antoine Lepetit de la Bigne (voorheen Domaine Leflaive, nu La Pierre Ronde) en wijnmaakster Alice Evrard groeit het domein steeds meer richting een biodynamische werkwijze.
Met 30 hectare is Au Pied du Mont Chauve naar Bourgondische maatstaven groot. De kern bestaat uit bijna 10 aaneengesloten hectares in Chassagne (waaronder En Pimont en Premier Cru Les Chaumées) en in Saint-Aubin (Premiers Crus Charmois en Pitangerets). Daarnaast heeft Au Pied een waaier van Premiers Crus, en walhalla voor Bourgogne-liefhebbers en terroir-geeks.
De stijl van de wijnen wordt verder gevormd in de kelder. Beslissingen over nieuw hout, vatgrootte en mate van toasting worden iedere oogst afgestemd op de kwaliteit van de druiven. Rijpere druiven met lagere zuren vragen om grotere vaten en minder nieuw hout, finesse en precisie blijven dan behouden. Het harde werken in de wijngaard en hygiëne in de kelder zorgen ervoor dat er weinig sulfiet nodig is, een kleine dosis bij de botteling is voldoende.
Francine kijkt verder dan de intrinsieke kwaliteit van de wijn alleen. Zij stimuleert innovaties op het gebied van duurzaamheid, zoals etiketten met natuurlijke pigmenten en alternatieve kurken als die van Diam. Vernieuwingen worden uitgeprobeerd onder het label ‘Terres Affranchies’. Daarnaast zet Francine zich als president van de eco-organisatie Adelphe in om ook collega-domeinen mee te nemen naar duurzamere oplossingen.
De groei in zuiverheid, authenticiteit en vooral kwaliteit is onmiskenbaar bij dit bijzondere domein.
Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Caillerets
Dit is de hoger gelegen lieu-dit van Les Caillerets met de naam Les Combards. Les Caillerets is een der leidende Premier Cru’s in Chassagne. Cailleret refereert naar kiezelstenen (van kalk) waar de wijngaard mee bezaaid is. Biodynamisch. Rijping van 18 maanden op de fijne gisten en minimaal 10 maanden op hout. Houtgebruik varieert, afhankelijk van de jaargang maar bijna alles gaat op Bourgondische pièces of grotere foudres.



