Chassagne-Montrachet
Chassagne-Montrachet (350ha) vormt samen met Puligny-Montrachet en Meursault het hart van de Côte de Beaune. Chassagne deelt de grands crus Le Montrachet, Bâtard-Montrachet en Criots-Bâtard-Montrachet met Puligny. De productie van Chassagne-Montrachet is gemiddeld genomen 35% rood en 65% wit (2015-2019). Op village niveau is 40% pinot. Dat lijkt op het eerste oog zeer verrassend. Chassagne wijnboeren zijn er niet heel trots op, maar stiekem zijn grote delen van Chassagnes bodem eigenlijk beter voor pinot noir dan chardonnay. Toch staat er op de belangrijkste climats voornamelijk wit aangeplant. Dit is gedreven vanuit een commercieel motief, een premier cru Chassagne beplant met rood levert namelijk aanzienlijk minder op. De beste chardonnay komt van de wijngaarden op de hellingen, waar de bodem arm, stenig en kalkrijk is. Goede chardonnay uit Chassagne is mineraal met aroma’s van witte grapefruit en witte perzik.
David Moret
Arend-Jaap kwam David op het spoor tijdens een proeverij in Londen, waar zijn Meursault Genevrières en Puligny Folatières ‘the best in show’ waren, beter dan Comte Lafon en Leflaive. David maakt deel uit van de reusachtige Moret-clan. Zijn ouders hadden echter geen wijngaarden. Na zijn studie viticulture en oenologie in Beaune begon hij zijn wijn carrière als verkoper van persen, vaten en andere apparatuur die je nodig hebt om wijn te maken. Aldus bouwde David een enorm netwerk van producenten op. Sinds 2000 maakt David zelf wijn en inmiddels bezit hij ook een aantal eigen percelen. De wijn wordt gemaakt in zijn kelder in Beaune.
Beaune’s naam en faam wordt gedragen door de handelshuizen, grote firma’s die soms al eeuwen bestaan zoals Louis Jadot, Joseph Drouhin, Louis Latour, and Bouchard Père et Fils. Zij bepalen en domineren het imago van Beaune. Daarbuiten bevindt zich het andere Bourgogne. Wijnboeren die ergens tussen de halve en 6 hectare aan eigen wijngaarden hebben en daarvan zelf druiven oogsten, wijnmaken en bottelen. David Moret zit daar ergens tussenin, een micro-négociant. Dit is het kleinschalig inkopen van het rauwe fruit bij kwaliteit gedreven vignerons onder duurzame en vertrouwelijke samenwerkingen. David werkt veelal met vignerons uit de grote dorpen van de Côte de Beaune: Chassagne, Puligny en Meursault en een beetje uit Auxey-Duresses en Saint-Romain. Hij werkt zonder dogma’s en doet wat nodig is om goede wijn te maken, met bovenal veel respect voor het Bourgondische terroir denken en doen.
Chassagne-Montrachet Vieilles Vignes
Een blend van verschillende percelen binnen Chassagne-Montrachet. Een complete en gebalanceerde expressie van de appellatie. Het fruit is hand geoogst. In de kelder volgt een spontane fermentatie, altijd op hout, met een iets hogere temperatuur dan gebruikelijk. Daarna 10 maanden hout rijping, barriques met medium toast. Village en premier cru wijnen krijgen 20% nieuw hout. Relatief vroeg oversteken van hout naar staal om genoeg fruitexpressie te bewaren.