Vougeot
Vougeot, een klein dorp in de Côte de Nuits. De naam is afgeleid van het verkleinwoord Vouge, een beekje dat door het dorp stroomt. Het imago en kwaliteit van het dorp rust bijna volledig op grand cru Clos de Vougeot, met 50,96 ha de grootste van de Bourgogne. Verder zijn er 11,7 ha premiers crus en slechts 4,8 ha village wijngaarden. Hiervan is het gros beplant met pinot noir en een klein, maar groeiende deel met chardonnay. Chardonnay is hier schaars, dus kan er meer aan verdiend worden.
Binnen de gehele Côte d’Or, is de versnippering van het wijngaardareaal in Clos de Vougeot misschien wel het hardst voelbaar. In tijden dat de Cisterciënzer monniken hier wijn maakten, werden de verschillende percelen binnen de Clos geblend om een gebalanceerde en kwalitatief hoogstaande wijn te maken. Tegenwoordig zijn er meer dan 80 eigenaren die allemaal een klein ‘geïsoleerd’ stukje binnen deze gigantische grand cru bezitten. En de kwaliteit van de wijngaard is zo verschillend dat men niet van één en dezelfde wijn kan spreken.
Philippe Chéron
Philippe Chéron wilde aanvankelijk helemaal niet in de Bourgondische voetsporen van zijn vader treden. Hij studeerde civiele techniek. Na afronding van deze studie koos hij toch voor de wijn en studeerde aan het Lycée Viticole in Beaune. Hij werkte in Gigondas voor Domaine du Grand Montmirail en Jean-Claude Belland in Santenay voordat hij in 2011 definitief neerstreek op het familiedomein in Nuits-Saint-Georges, met wijngaarden in Chambolle, Vosne en Vougeot.
Clos Vougeot Grand Cru
Tot de Franse revolutie was de Clos de Vougeot één wijngaard, eigendom van de Cisterciënzer orde. De monniken maakten één wijn van de Clos, waarbij zij er voor zorgden dat wijn van de verschillende stukken van de Clos met elkaar werden gemengd. Tegenwoordig heeft de Clos 80 eigenaren, met ieder eigen rijtjes stokken. De kwaliteit van de wijn is sterk afhankelijk van de locatie van de stokken. De stokken direct langs de D974 produceren duidelijk mindere wijn dan de stokken die hoger zijn gelegen. Philippe heeft een perceel van maar liefst 1,43 hectares in Les Baudes Hautes, in het midden van de Clos. De wijnranken zijn in 1934 aangeplant door een overgrootvader van Philippe. De bodem is gevarieerd, waardoor de druiven net verschillend rijpen. Dit proef je terug in de wijn. Variatie in bodem was altijd een van de sterken punten van Clos de Vougeot, maar is door de versnippering van de eigendom van de Clos na de Franse revolutie naar de achtergrond verdwenen. Het rendement van de stokken van Philippe is 33hl/ha, hetgeen, samen met vergisting en 14 maanden rijping op eiken vaten waarvan 75% nieuw, leidt tot een pinot met veel concentratie. Aroma’s van zwarte en rode kersen, bramen, kruidnagel, ceder en cantharellen. Groots. Zeer hoge waarderingen, 18 Jancis Robinson.