Coteaux Bourguignons
Als je de kwaliteitspiramide van Bourgogne wilt beklimmen, begin je onderaan met Coteaux Bourguignons. In 2011 besloot het BIVB (Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne), de AOC die vroeger de ongelukkige naam Bourgogne Grand Ordinaire droeg, te hernoemen als Coteaux Bourguignons. De nieuwe naam geeft direct een associatie de gehele Bourgogne te bestrijken, en het stilistische aspect: niemand wil een ‘Grand Ordinaire’ drinken.
Coteaux Bourguignons is een flexibele AOC met lage eisen wat betreft oogstvolumes en druivenrassen. Daarmee is het een ideaal label voor wijnmakers om innovatieve technieken en nieuwe blends uit te proberen. Geografisch gezien ook tolerant, want naast de gehele Bourgogne zijn zelfs grote delen van de Beaujolais toegestaan. Zowel rood, wit als rosé valt onder dezelfde appellatie met een breed scala aan Bourgondische druivenrassen. Voor wit is het chardonnay, aligoté, melon de bourgogne, pinot blanc, pinot gris en in de Yonne (Chablis en omstreken) sacy. Rood en rosé worden vooral gemaakt van pinot noir en gamay, en in de Yonne ook césar en tressot. De resulterende wijnen variëren sterk, niet alleen door de verschillende productiemethoden, maar ook vanwege de grote variëteit aan klimaat, topografie en bodem.
Domaine les Astrelles
Domaine les Astrelles is het nieuwe bedrijf ontstaan uit Domaine Pierre Naigeon. Isabelle en Jean-Marie Chapier zijn de nieuwe eigenaren, wijnmaker en regisseur is de jonge ster Julien Millet, zoon van François Millet, 30 jaar de wijnmaker van Comté Georges de Vogüé (Chambolle-Musigny). Julien studeerde viticulture and enology in Dijon en deed ervaring op bij Antonin Guyon en natuurlijk de eigen kelder van Francois. Ook werkte hij een jaar bij Felton Road in Nieuw-Zeeland ‘s Central Otago, waar grootse pinot gemaakt wordt.
Onder leiding van Julien zijn de wijnen veranderd. Julien is super precies, op zoek naar volledige transparantie van druif en plaats. Hij gaat zover dat hij van iedere wijn een klein vaatje achter de hand houdt voor het bijvullen, de ouillage. Tijdens de rijping verdampt er altijd wat, dit moet worden bijgevuld. Veel andere, ook zeer goede producenten, gebruiken één vat om alle vaten van hun verschillende wijnen bij te vullen
Les Astrelles werkt bio. De druiven worden na de handpluk gekoeld. Na het ontstelen volgt macération à froid, een techniek waarbij de druiven teruggekoeld worden en de spontane vergisting daarna langzaam op gang komt. Rijping in Franse barriques, waarvan 0 tot 30% nieuw.
Coteaux Bourguignons Blanc En Auvonne
En Auvonne is gelegen in Couchey, net ten zuiden van Marsannay-la-Côte. Wijngaard met kegelkiezels en Bresse mergel. Oostelijke expositie met wijnstokken van 30 jaar oud. Aangeplante rassen zijn chardonnay en pinot gris, respectievelijk in de blend 75% en 25%. Hand geoogst, zachtjes persen en spontaan vergisten. Gerijpt in eikenhouten vaten gedurende 13 maanden, geen nieuw hout.
Heerlijke aroma’s van geel fruit, rijpe peer en citrus. Evenwichtig en zijdezacht mondgevoel. Gulle Glou Glou wijn.




