Coteaux Bourguignons
AOC Coteaux Bourguignons bestaat sinds 2011 en is zich aan het ontwikkelen als de proeftuin van de Bourgogne. Inmiddels zijn 250 ha voor rode wijn en 25 ha voor witte wijn aangemeld. De wijngaarden liggen verspreid over de hele Bourgogne, van Chablis tot Mâcon en alle Bourgondische druiven mogen worden gebruikt: pinot noir, gamay en césar voor rood en chardonnay, pinot gris en aligoté voor wit. De vrijheid wordt door producenten gebruikt nieuwe terroirs te proberen en ongebruikelijke blends te maken.
Vincent Bouzereau
De familie Bouzereau is een van de grootste families van Meursault, letterlijk en figuurlijk. Vincent is de zoon van Pièrre, de broer van Jean-Marie en de neef van Michel en zij behoren allemaal tot de top van Meursault. Het domein van Vincent is 11 hectare, waarvan 6 chardonnay, 4 pinot noir en 1 aligoté. Vincent is een man van de wijngaard. Zijn stokken zijn verkregen door massaselectie; hij gebruikt de sterkste stokken die in zijn eigen wijngaarden ontstaan voor nieuwe aanplant. Veel stokken stammen nog af van de stokken die er stonden voor de uitbraak van de phylloxera. In de wijngaard worden de stokken “single guyot” getrimd. Voor chardonnay gebruikt hij 6 à 7 scheuten, voor pinot noir 4 à 5. Behalve de aligoté worden de druiven met de hand geoogst. Vincent gebruikt voor het wijn maken geen enzymen en alleen natuurlijke gisten. De prachtige kelder van Vincent is gevestigd in de oude priorij van Meursault. Je vindt hier geen proeflokaal of pinautomaat; proeven doe je naast de etiketteermachine. Hugh Johnson omschrijft Vincent als “one of the best”. De wijnen van Vincent Bouzereau zijn over het algemeen rijp, maar bescheiden gebruik van nieuw hout en de koelte van de kelders zorgen voor frisheid.
Coteaux Bourguignons Rouge
Een wijngaard onderaan de côte op de vlakte van Volnay. 100% pinot noir in deze Coteaux Bourguignons. Volledige ontsteling. Spontane vergisting voor maximaal behoudt van terroir typiciteit en het jaargang. Fermentatie in open tank en daarna overgeheveld naar 100% barrique, maar geen nieuw hout. 10-12 maanden rijping, daarna een hele lichte filtratie en soms zelfs geen, om alle aromas intact te houden.