Mâconnais
De Mâcon ligt tussen de Côte Chalonnaise in het noorden en de Beaujolais in het zuiden. Het is het laatste stukje land van klassieke kalksteen en krijt. Net ten zuiden van Pouilly-Fuissé wordt de bodem ineens zwart graniet. In de Mâcon bestaat er nog een gezonde afwisseling tussen weilanden en akkers. Het is hier zonniger, warmer en droger dan in de Côte d’Or. De wijnen, chardonnay, pinot noir en gamay zijn voller dan de wijnen uit de Côte d’Or; chardonnay heeft vaak een tropisch randje en pinot en gamay geven aroma’s van bramen en kruiden. Ambitieuze wijnmakers schuwen vaak niet om de wijnen een flinke stoot nieuw eiken fust mee te geven. Daar hoort rijp oogsten en lange rijping op de fijne gisten met sporadische bâtonnage ook bij.
Domaine Jean Touzot
Domaine Jean Touzot is een kleinschalig familiebedrijf in Martailly van 11 hectare. Dit is het noordelijkste stukje Mâconnais, grenzend aan de Côte Chalonnaise. Frédéric Touzot nam het bedrijf in 2002 over van zijn vader Jean (na stages in Zuid-Afrika en afgestuurd aan Lycée Viticole in Mâcon). Toen Frédérics overgrootvader het domein kocht als boer was het slechts 1 hectare aan wijnstokken en leunde het leeuwendeel van de opbrengsten op het vee. Gaandeweg werd de kudde vervangen door wijnstokken.
Frédéric is volledig van chemische bestrijdingsmiddelen afgestapt en vertrouwd op ambachtelijke preventieve werkzaamheden zoals het ploegen van de bodem. Het belucht de bodem, wat meerdere positieve neveneffecten heeft, zoals de wortelstructuur, ze gaan dieper groeien.
De wijngaarden bestaan veelal uit chardonnay (60%) en deze druif geniet hier van perfecte omstandigheden: zuidelijk georiënteerde heuvelruggen met gunstige hellingsgraad, een dunne toplaag met direct daaronder het kalkrijke moedergesteente.
De verwerving van het perceel ‘Les Parettes’ was een keerpunt in de geschiedenis van de Touzots. Jarenlang had vader Jean geroepen dat dit stuk grasland van 3 hectare perfect zou zijn voor wijn, Frédéric had geluisterd. Het was een enorme klus, vooral de grondegalisatie, er moesten aanhangerladingen aan grote stenen en keien afgevoerd worden. Uiteindelijk duurde de aanplant wel drie seizoenen. De bodem is klei-kalksteen, met een mergel laag op 25 cm. De toplaag is niet dieper dan 50 cm, dit zorgt dat deze niet een te grote fertiliteit brengt. De aarde is warm en verwelkomend voor de wijnstokken. Het resultaat is een geweldige Mâcon voor een eerlijke prijs.
Mâcon Cruzille Blanc ‘ Les Parettes’
De oogst is volledig handmatig. Na een pre-fermentatie maceratie van 3 uur in gesloten vat wordt er pneumatisch geperst. Na het bezinken van de most begint de fermentatie direct, in vaten van 400L. Met een enkele keer overpompen rijpen de wijnen in deze vaten tot half mei. Dan worden de vaten geblend en gebotteld. Heerlijk met vis in botersaus of kip met (morrille) crème saus.