Pommard
Pommard ligt een paar kilometer onder Beaune en grenst in het zuiden aan Volnay. Het riviertje Avant Dheune loopt er dwars doorheen, vroeger was dit een grote rivier die een interessante bodem met een dikke laag klei heeft achtergelaten. Het charmante dorpje- vernoemd naar de oude godin van de tuinen, Ponoma- is omringd door een weelderig mozaïek van percelen en clos. Pommard is een van de weinige appellaties waar alleen rode wijn van pinot noir wordt gemaakt. De appellatie bestaat voor een groot deel uit village wijnen, er zijn 28 premier crus. Grand crus zijn er nog niet, wijngaarden Les Rugiens en Les Epenots maken een kans.
De wijngaarden van Pommard liggen lager dan die van Volnay, de bodem bestaat vooral uit rode klei met veel ijzer. De wijnen onderscheiden zich van andere rode Bourgognes door hun vuurrode kleur, stevige structuur en tannine. Het gewicht en tannine komt voornamelijk van de kleibodem die vocht vasthoudt; veel water toevoer naar de bladeren van de wijnstok zorgt voor meer tannine. De afgelopen jaren is het door global warming droger en warmer, dit heeft de waterhuishouding van de wijnstokken gunstig beïnvloed: Pommard wijnen zijn eleganter geworden zonder fruit te verliezen, ze laten hun potentieel steeds vroeger zien.
Domaine Françoise André
Domaine Françoise André is in 1983 opgericht door Michel André. Aanvankelijk noemde hij het domein Terregelesses, maar sinds 2009 draagt het de naam van zijn vrouw Françoise. Het omvat 10 ha in het noordelijke deel van de Côte de Beaune: Pommard, Corton, Beaune. De wijnmakerij bevindt zich in het centrum van Beaune, in en onder de voormalige stadsmuur. Je stapt er op straatniveau binnen. De wijnmakerij is op -1 en de vaten zijn opgeslagen op -2. Sinds 2010 staat het bedrijf onder leiding van schoondochter Lauriane André, die daarvoor werkte als juriste bij een verzekeringsmaatschappij. Onder leiding van Lauriane en regisseur Jérôme is er veel gebeurd. Er wordt sinds 2009 biologisch gewerkt (certificaat in 2012).
De wijnen worden gemaakt met precisie en minimale interventie. Voor wit houdt dit in zachtjes, pneumatisch persen van hele trossen. De alcoholische en malolactische fermentatie zijn natuurlijk en krijgen alle tijd die ze nodig hebben. Daarna is er lange sur lie rijping zonder bâtonnage. Voor rood wordt volledig ontsteeld en is er koude schilweking van 4 tot 7 dagen, voorafgaand aan de spontane fermentatie. Voor zowel rood als wit is de houtrijping nooit dominant, mede door gedoseerd gebruik (grote vaten voor wit, barriques voor rood). De wijnen zijn transparant, delicaat en altijd trouw aan herkomst en jaar. Voor Lauriane waren de wijnen van Patrick Bize and Jean-François Coche-Dury de ultieme inspiratiebron. Jaar rond werken zij keihard in de wijngaard en met zachte hand in de kelder.
Pommard Rouge Les Vaumuriens
De wijngaard Les Vaumuriens ligt vlak boven Premier Cru Les Rugiens en is een van Pommards meest interessante village wijngaarden; op een steile helling met oostelijke expositie, vrij hoog op de heuvel. Deze ligging zorgt voor frisse druiven met wat minder tannine dan de klassieke Pommard village wijngaarden van onderaan de heuvel. Francoise André heeft een perceel van 0.26 hectare op Les Vaumuriens-Bas met pinot noir stokken van minstens 55 jaar oud.
In het glas: kruidig en direct, met roze peperkorreltjes, viooltjes en zwarte kersen. De dikte die hoort bij Pommard, maar ook verfijnd. Je proeft dat Volnay dichtbij is.