Pommard
Pommard heeft misschien wel de meest bekende naam van alle dorpen in de Côte d’Or. Voor velen is Pommard de Pinot Noir van de Côte de Beaune. Dat is opmerkelijk, want Pommard is vooral anders dan de andere pinots van de Côte de Beaune. Het terroir van Pommard is bepaald door de klei die de rivier de Avant Dheune heeft achtergelaten. 150 miljoen jaar geleden was de Avant een grote rivier, tegenwoordig een bescheiden stroompje, dwars door het dorp. De kleiige bodem zorgt voor wijnen met veel structuur, body, tannines. Totaal anders dan de elegante wijnen uit buurdorp Volnay.
Françoise André
Domaine Françoise André is in 1983 opgericht door Michel André. Aanvankelijk noemde hij het domein Terregelesses, maar sinds 2009 draagt het domein de naam van zijn vrouw Françoise. Het omvat 9 ha in het noordelijke deel van de Côte de Beaune: Pommard, Corton en Beaune. De wijnmakerij bevindt zich in het centrum van Beaune, in en onder de voormalige stadsmuur. Je stapt er op straatniveau binnen. De wijnmakerij is op -1 en de vaten liggen opgeslagen op -2. Sinds 2010 staat het bedrijf onder leiding van schoondochter Lauriane André, die daarvoor werkte als juriste bij een verzekeringsmaatschappij. Onder leiding van Lauriane en regisseur Jérôme is er veel gebeurd. Er wordt sinds 2009 biologisch gewerkt en er zijn vele biodynamische werkwijzen geïntegreerd. In 2015 zijn de nieuwste cuves en persen aangeschaft. De kwaliteit is hoog.
De ontwikkelingen die zijn doorgemaakt van Domaine Terregelesses in 1983 tot het hedendaagse Domaine Françoise André zijn enorm. De identiteit en werkwijze werden bij elke keuze en verbetering duidelijker. Nu heeft het domaine in zowel rood als wit een hele duidelijke stijl van minimale interventie, natuurlijke, terroir gedreven wijnen. Voor wit houdt dat in dat ze de hele trossen heel zachtjes en pneumatisch persen. De alcoholische en malolactische fermentatie zijn natuurlijk en krijgen alle tijd die ze nodig hebben. Daarna is er lange sur lie rijping zonder bâtonnage, die de wijnen een helderheid en kwiekheid geven. Voor rood wordt alles volledig ontsteeld en vindt voorafgaand aan de spontane fermentatie een koude schilinweking van 4 tot 7 dagen plaats. Voor zowel rood als wit is de houtrijping nooit dominant, mede door gedoseerd gebruik. Grote vaten voor wit, barriques voor rood en anderzijds door samenwerking en afstemming met de beste vatenmakers. De wijnen zijn transparant, delicaat en altijd trouw aan herkomst en jaar. Voor Lauriane waren de wijnen van Patrick Bize and Jean-François Coche-Dury de ultieme inspiratiebron. Jaar rond werken zij keihard in de wijngaard en met zachte hand in de kelder.
Pommard “Les Vaumuriens”
Het lagere gelegen gedeelte (bas) van ‘Les Vaumuriens’. Zuidelijk gelegen in Pommard bijna tegen de grens met Volnay. Handoogst met twee selecties, eerst in de wijngaard daarna op de sorteertafel. Voorzichtige, vaak bijna gehele ontsteling, afhankelijk van het jaar. Koude schilinweking van 4 tot 7 dagen wat precisie verzekerd in verschillende fases van vinificatie. Maximale extractie van alle fijne eigenschappen van de schil zonder strenge elementen van de pitjes mee te nemen. Rijping op grote houten vaten met een klein percentage nieuw hout (20-30%), afhankelijk van de wijngaard en het jaar. Concentratie en aromatische kwaliteiten staan voorop. Vrij kruidig en direct met roze peperkorreltjes en viooltjes daarna komt een indrukwekkende mineraliteit.