Chassagne-Montrachet
Chassagne-Montrachet (350ha) vormt samen met Puligny-Montrachet en Meursault het hart van de Côte de Beaune. Chassagne deelt de grands crus Le Montrachet, Bâtard-Montrachet en Criots-Bâtard-Montrachet met Puligny. De productie van Chassagne-Montrachet is gemiddeld genomen 35% rood en 65% wit (2015-2019). Op village niveau is 40% pinot. Dat lijkt op het eerste oog zeer verrassend. Chassagne wijnboeren zijn er niet heel trots op, maar stiekem zijn grote delen van Chassagnes bodem eigenlijk beter voor pinot noir dan chardonnay. Toch staat er op de belangrijkste climats voornamelijk wit aangeplant. Dit is gedreven vanuit een commercieel motief, een premier cru Chassagne beplant met rood levert namelijk aanzienlijk minder op. De beste chardonnay komt van de wijngaarden op de hellingen, waar de bodem arm, stenig en kalkrijk is. Goede chardonnay uit Chassagne is mineraal met aroma’s van witte grapefruit en witte perzik.
Au Pied du Mont Chauve
Au Pied du Mont Chauve is gevestigd in Château de Chassagne-Montrachet. Mont Chauve, “kale berg” is een bijnaam van de heuvel Mont Rachet. Eind 2000 was het bureaucratisch stelsel aan de gang met nieuwe regels die een producent zoals ‘Château Chassagne-Montrachet’ zou verbieden om deze naam te gebruiken bij het labelen van een Puligny-Montrachet wijn. De familie Picard heeft toen besloten om de naam om te dopen naar Au Pied du Mont Chauve. Omdat er toch een nieuwe weg ingeslagen werd en om gedoe voor te zijn.
Aan het hoofd van het domein staat Francine Picard, dochter van Michel Picard. Een ijverige vrouw, serieus en gepassioneerd. Ze werkt sinds 2010 met grote toewijding zoveel mogelijk in lijn met de natuur. De wijnen zijn op haar gaan lijken. Ook hier vind je dus een bewijs van ‘osmose’ tussen mens, plaats en wijnranken. Als kroon op haar werk draagt het domaine sinds 2019 het biodynamisch certificaat. In hetzelfde jaar heeft ze Antoine Lepetit de la Bigne, die lange tijd bij Leflaive heeft gewerkt, aangesteld als technisch directeur. Zijn ervaring draagt enorm bij aan de opwaartse lijn die sinds 2010 is ingezet. Francines harde werken betaalt zich uit, de bodem en zijn biodiversiteit zijn met sprongen vooruit gegaan, en dat proef je!
In totaal heeft domaine Au Pied du Mont Chauve een indrukwekkend aantal van 30 hectares aan wijngaarden. Verdeeld over de communes van Chassagne, Puligny en Saint-Aubin. Prachtige lieux-dits in Chassagne zoals de premiers crus ‘Les Chaumées’, ‘La Maltroie’ en ‘Les Chenevottes’. En in Puligny premiers crus zoals ‘La Garenne’ en ‘Les Demoiselles’ wat pal ten noorden, tegen Le Montrachet aanligt. En niet te vergeten ‘Le Charmois’ net over de grens van Chassagne in Saint-Aubin! Voor Bourgogne liefhebbers en ‘terroir geeks’ zijn de uiterst precieze werkwijze en het aanbod van zoveel belangrijke climats in een klein gebied van de Côte de Beaune super interessant. Er kan namelijk, onder de paraplu van één producent, een fraai overzicht verkregen worden van hoe de verschillende percelen zich tot elkaar verhouden.
Het afgelopen decennium is het gebruik van eiken vaten constant in ontwikkeling. Rijping op verschillende type vaten, van barriques tot foudres, met meer of minder nieuw hout (0-40%). Op aanraden van Antoine worden, in recente zeer hete jaren van 2017 tot nu, de klassieke barriques gedeeltelijk vervangen door grotere vaten om blijvend het fruit te laten spreken. Over de laatste 10 jaar zien we een drastische neerwaartse trend wat sulfiet gebruik betreft en in 2020 zelfs helemaal nul! De groei in zuiverheid, authenticiteit en bovenal kwaliteit is onomstreden bij dit prachtige domaine in Chassagne. De enige vraag luidt nog ‘waar houdt dit op’?
Puligny-Montrachet Premier Cru La Garenne
Bodem van bruine mergel opgebouwd uit oölitische kalk. Zeer oude stokken van 70 jaar en ouder. Gelegen net ten zuidwesten van het gehucht Blagny, tussen Meursault Sous Blagny en Saint-Aubin Murgers des Dents de Chien. Een bijzondere wijngaard met een perfecte expositie, die de ochtendzon optimaal gebruikt maar niet te heet wordt in de middag. Biodynamisch. Rijping van 18 maanden op de fijne gisten en minimaal 10 maanden op hout. Houtgebruik varieert, afhankelijk van de jaargang maar bijna alles gaat op bourgondische pièces of grotere foudres.