Santenay en Maranges
James Wilson noemt Santenay en Maranges in zijn boek Terroir uit 1998 “confusion corner”. Santenay is bestuurlijk het laatste dorp van de Côte d’Or en qua wijn het één na laatste van de Côte de Beaune. Na Santenay komt namelijk nog Maranges, dat bestuurlijk echter bij Saône-et-Loire hoort. Santenay en Maranges vertonen geologisch weer meer verwantschap met de Côte de Nuits dan met de Côte de Beaune; de bodem bevat hier meer ijzerhoudende klei; in Santenay en Maranges is dus vooral pinot noir aangeplant. Er was hier echter ook ooit een gletsjer. Op de stenige bodem die daar van over is, is chardonnay aangeplant. Uit Santenay en Maranges komen heden ten dage wijnen met een zeer goede prijs-kwaliteit verhouding.
Bachey-Legros
Bachey-Legros in Santenay heeft prachtige oude wijngaarden. De nieuwe generatie (Samuel en Lénaïc) bottelt zelf. En met succes!
Bachey Legros werd in 2017 door vaktijdschrift Bourgogne aujourd’hui genomineerd als producteur de l’année. Decanter heeft het domein op de lijst Domaines to watch gezet. De pinots uit Santenay, Maranges en Chasssagne en de chardonnay’s uit Chassagne en Santenay behoren inmiddels tot de besten van deze appellaties. Het geheim achter dit succes: lagere rendementen, strengere selectie. Voor de witte wijnen kiezen de broers nu voor een wat meer reductieve, zuurstofarme manier van wijn maken. Dit accentueert het vuursteen-achtige karakter van Chassagne. De rode wijnen komen van zulke oude stokken dat het devies minimaliste is, de druiven hebben nauwelijks hulp nodig om te worden tot bijzondere wijnen.
Clos des Hâtes
Les Hâtes is omgeven door premiers crus. De Clos is het beste deel van Les Hâtes. 85 jaar oude stokken. Viooltjes, zwarte kersen, rijp maar nergens zoet. Peper. Lengte.