Savigny-lès-Beaune
Savigny-lès-Beaune ligt ten noordwesten van Beaune. Middendoor het dorp stroomt het riviertje de Rhoin, dat het gebied in twee zones verdeelt. De premiers crus liggen verdeeld over de Beaune en Pernand-Vergelesses zijden van de appellatie. De wijngaarden aan de kant van Beaune zijn gericht op het oosten-noordoosten, de wijngaarden aan de kant van Pernand-Vergelesses op het zuidoosten. Je vindt hier zowel chardonnay als pinot noir, chardonnay in de hoger gelegen wijngaarden met dunne toplaag, pinot lager, in de meer kleirijke gaarden. Parel in de kroon is de perfect zuidoost georiënteerde premier cru Les Vergelesses, de buurgaard van Ile des Vergelesses in Pernand. Ook hier chardonnay hoog en pinot noir laag. Wijnen uit Savigny zijn minder bekend dan die uit de omringende dorpen. Minder bekend is niet minder goed; deze wijnen bieden voor Bourgondische begrippen veel waar voor hun geld.
Domaine Françoise André
Domaine Françoise André is in 1983 opgericht door Michel André. Aanvankelijk noemde hij het domein Terregelesses, maar sinds 2009 draagt het de naam van zijn vrouw Françoise. Het omvat 10 ha in het noordelijke deel van de Côte de Beaune: Pommard, Corton, Beaune. De wijnmakerij bevindt zich in het centrum van Beaune, in en onder de voormalige stadsmuur. Je stapt er op straatniveau binnen. De wijnmakerij is op -1 en de vaten zijn opgeslagen op -2. Sinds 2010 staat het bedrijf onder leiding van schoondochter Lauriane André, die daarvoor werkte als juriste bij een verzekeringsmaatschappij. Onder leiding van Lauriane en regisseur Jérôme is er veel gebeurd. Er wordt sinds 2009 biologisch gewerkt (certificaat in 2012).
De wijnen worden gemaakt met precisie en minimale interventie. Voor wit houdt dit in zachtjes, pneumatisch persen van hele trossen. De alcoholische en malolactische fermentatie zijn natuurlijk en krijgen alle tijd die ze nodig hebben. Daarna is er lange sur lie rijping zonder bâtonnage. Voor rood wordt volledig ontsteeld en is er koude schilweking van 4 tot 7 dagen, voorafgaand aan de spontane fermentatie. Voor zowel rood als wit is de houtrijping nooit dominant, mede door gedoseerd gebruik (grote vaten voor wit, barriques voor rood). De wijnen zijn transparant, delicaat en altijd trouw aan herkomst en jaar. Voor Lauriane waren de wijnen van Patrick Bize and Jean-François Coche-Dury de ultieme inspiratiebron. Jaar rond werken zij keihard in de wijngaard en met zachte hand in de kelder.
Savigny-Lès-Beaune Premier Cru Les Vergelesses
Savigny-Lès-Beaune is merkwaardigerwijs een van de meer onbekende appellaties van de Côte de Beaune. Savigny is daarom ook goedkoper dan de wijnen uit de buurappellaties Beaune en Pommard.
Kleine bio-wijngaard van 0,49 hectare met 45 jaar oude stokken. Oriëntatie op het zuidoosten. Strenge selectie in de wijngaard en daarna nogmaals op de sorteertafel. De hele trossen worden langzaam en zorgvuldig geperst, daarna een overheveling. Spontane langzame vergisting. Voornamelijk gerijpt op grote vaten met rond de 20-30% nieuw eikenhout. Sur lie gerijpt zonder bâtonnage wat kenmerkend is voor het domaine, twee winters op vat.
De Premier Cru Les Vergelesses is een prachtige wijn met aroma’s van grapefruit, witte perzik, crème fraîche en amandel.