AOC Coteaux Champenois
Coteaux Champenois is een appellatie voor stille wijnen en bestrijkt hetzelfde gebied als AOC Champagne. De wijnen zijn voornamelijk gemaakt van pinot noir en chardonnay, in uitzonderlijke gevallen meunier. Voordat Champagne zich in de 17e eeuw op de bubbelbusiness stortte, waren stille wijnen het enige wat de regio produceerde. Nu is Coteaux Champenois minder dan 1% van de totale productie in Champagne.
Voor Champagnehuizen is Coteaux Champenois dé kans om hun terroir op een pure en directe manier tot uiting te brengen. Vaak zijn de wijnen single vineyards. Het dorp Bouzy op Montagne de Reims heeft een naam opgebouwd voor rode wijnen, het klinkt al heerlijk: “Bouzy Rouge”. Het wijnmaken is veelal Bourgondisch. De druiven worden met de hand geplukt en daarna in de kelder nogmaals geselecteerd op kwaliteit. De rijping vindt plaats op Bourgondische pièces (228 liter barriques) met gedoseerd gebruik van nieuw hout. Een lange rijping op de fijne gisten volgt, en minimaal klaren of filteren.
De wijnen doen denken aan koele Bourgognes: een licht body, medium alcohol en een levendige zuurgraad. De rode wijnen hebben verfijnde tannines, rood fruit als kers en framboos en subtiele aardse aroma’s. De witte wijnen van chardonnay zijn in de stijl van Chablis; een fijne spanning met citrus, witte bloesem, frisse zuren en soms een toets nieuw hout.
Vrigny
Als je Reims uit zou fietsen op zoek naar de eerste wijngaarden van de Champagne, kom je al snel in Vrigny. Niet alleen het meest noordelijke premier cru dorpje van de Champagne, maar tevens een van de meest noordelijke AOC’s van Frankrijk. Met een oostelijke expositie profiteren de druiven in Vrigny maximaal van de ochtendzon die de druiven en ranken snel opwarmt. In Vrigny, Montagne de Reims, treffen we een klassieke Champagne bodem; een dunne toplaag en daaronder oud kalksteen met verschillende typen sedimenten. Het klimaat is grillig en koud en vroeger was wijnbouw hier op de grens van wat mogelijk was en soms onmogelijk bleek. De opwarming van het klimaat maakt dat dit paradigma aan het verschuiven is. Druiven wordt bijna ieder jaar volledig rijp geplukt. De andere kant van de medaille is een soms instabiel en onrustig groeiseizoen met meer uitschieters zoals late lentevorst, hagel of harde wind. Qua aanplant staat hier van oudsher veel vroeger rijpe pinot meunier. Het aandeel van pinot noir en chardonnay neemt samen met de gemiddelde temperatuur gestaag toe.
Famille Coulon
De wijnbouw van familie Coulon begon in 1806 en is dus bijna net zo oud als de mousserende wijn in de streek. Aanvankelijk werden er druiven verbouwd voor ‘de Grandes Marques’. Gaandeweg werd er steeds meer zelf gebotteld. Anno nu bottelen de 7e en 8e generatie alles zelf. Voor de verkoop werkt de familie samen met onder anderen Egly-Ouriet, Selosse, Agrapart en Jacquesson. Deze geestverwanten noemen zich de Trait d’Union. In totaal heeft de familie 11 hectare aan wijngaarden allemaal rond Reims in de dorpjes Vrigny, Coulommes en Pargny. Er wordt sinds geruime tijd gewerkt volgens biologische principes. Ook werkt de familie vanuit de filosofie van agroforestry, wat in een notendop het bewust samen planten en dus laten samenleven van verschillende plant en boomsoorten in één ecosysteem is. De combinatie van verschillende gewassen leidt tot ecologische [en economische] interacties die het geheel groter maken dan de som van de monoteelt. Dit levert een levende bodem op, met steeds meer biodiversiteit. Dit is zeker geen gegeven in de Champagne, waar plat gespoten, uitgeputte bodems nog steeds schering en inslag zijn. Over de hele breedte van ‘Brut Tradition’ tot ‘Cuvée Speciale Millésimé’ zijn de champagnes van Coulon van zeer hoge kwaliteit, zonder teveel ego of schreeuwerigheid. Het voelt moeiteloos, energiek en lichtvoetig terwijl het zeker niet inlevert op gewicht of breedte.
Coteaux Champenois ‘Le Mont Moine’ Meunier
De oogst van deze ‘Le Mont Moine’ wijngaard is in zijn geheel in deze cuvee gegaan, uitzonderlijk de Champagne! 50 jaar oude Meunier stokken uit commune Coulommes la Montagne, een Premier Cru dorp op Montagne de Reims. Tussen 120 en 150 m boven de zeespiegel, op een gematigde helling op 14°, zuidelijke expositie. De bodem bestaat uit Thanetiaans zand. Rigoureuze handmatige pluk in de wijngaard. 12 dagen maceratie (semi-carbonique) in hele trossen en punch down. Vinificatie met spontane alcoholische vergisting. Geen toevoeging van sulfiet. Natuurlijke malolactische gisting in het voorjaar. Gerijpt op de fijne gisten gedurende 22 maanden, in kleine eikenhouten vaten.
“Drinking a great Coteaux Champenois feels like reading a poem in a book of fireworks.”
— Eric Asimov, The New York Times
Al onze wijnen van Roger Coulon