Ahr
Drie uur rijden van Den Haag bevindt zich, vlak bij Bonn, het riviertje de Ahr. De Ahr is een van de meest noordelijke wijnregio’s in Europa. Je zou verwachten dat zo noordelijk alleen witte wijn kan worden gemaakt, zoals langs de Mosel. Het samenspel tussen de Eifel, die de koude winden uit het westen tegenhoudt, en hellingen van leisteen op het zuiden maken de Ahr echter zeer geschikt voor pinot noir. De Ahr nadert met zijn eigen stijl (net als Oregon, VS en Central Otago, Nieuw-Zeeland) de voortreffelijkheid van de pinot noir in de Bourgogne.
Weingut Adeneuer
Weingut Adeneuer bestaat al meer dan 500 jaar. Het wijngoed bezit wijnranken in de mooiste wijngaarden van het Ahrdal. De parel in de kroon is de Walporzheimer Gärkammer, deze staat aangeplant met oeroude stokken van de Kastenholz-kloon die in de zeventiende eeuw door een monnik uit de Bourgogne zouden zijn meegenomen. Het is echter pas sinds de jaren 1980 dat hier grootse wijnen worden gemaakt. Net als Werner Näkel kozen Marc en Frank Adeneuer voor Spitzenklasse, lagere rendementen en Bourgondische wijnmaaktechnieken. Gaandeweg hebben Marc en Frank een eigen stijl ontwikkeld, waarin pinot, wijnjaar en wijngaard maximaal tot uitdrukking komen. Je zou het Duitser kunnen noemen: meer kersen dan bramen, meer kruiden dan eiken.
Purist Blanc de Noir Spätburgunder
Abzug (wegtappen van een klein gedeelte van de wijn) om most te concentreren. Volledig op staal gerijpt. Witte en rode bessen. Amandeltjes
“Lively yellow fruit and strawberry aromas; nutty nuances. Refreshing acidity, zesty flavours and a gentle finish. The structured soul of a Pinot dressed in white.” @Jancisrobinson.com