Mosel
Van Trier naar Koblenz meandert de Mosel door een dal met steile hellingen van leisteen. De interactie tussen het klimaat (op de grens van maritiem en continentaal), de bodem (de donkere leisteen die de warmte vasthoudt) en het druivenras riesling zorgen voor de meest klassieke wijn van Duitsland. Van droog tot zoet, Mosel riesling is uniek. Langs de Mosel gebeurt veel nog met de hand; de hellingen zijn er te steil voor machines.
Nik Weis
De familie Weis maakt sinds 1947 wijn in de St. Urbanshof. Nik is de derde generatie en sinds 1997 in het bedrijf. Het Weingut bevindt zich in een bocht van de Mosel. Vanuit de proefkamer op de eerste verdieping heb je een prachtig uitzicht op de steile wijngaarden van Laurentiuslay en Layet.
Nik heeft mazzel; hij mag zijn tijd verdelen tussen een aantal van de mooiste wijngaarden aan de Mosel en de Saar. Aan de Mosel zijn dat de Piesporter Goldtröpfchen, de Liewener Laurentiuslay en de Mehringer Layet, aan de Saar de Ockfener Bockstein en de Schodener Saarfeilser. Een ander groot geluk is dat de wijngaarden veelal zijn beplant met oude stokken, soms nog op hun eigen wortelstokken. Al vanaf de start van het Weingut in 1947 worden de wijnranken zelf gestekt en opgekweekt. De kwekerij van Nik Weis is de autoriteit voor riesling klonen. Topproducenten van over de hele wereld kopen hun plantmateriaal van Nik.
Cuvée Clara Deutscher Sekt Brut
Het fruit voor deze wijn komt uit verschillende wijngaarden, voornamelijk gutswein van spätburgunder, chardonnay (Bourgondische rassen) en riesling. Deze laatste geeft een extra frisheid en energie die uniek is voor de Mosel. Deze wijn is vernoemd naar hun dochter Clara. De eerste fermentatie vindt plaats op de unieke ‘fuder’ waar de Mosel bekend om is. Deze spontane fermentatie verloopt vrij vlot. Daarna een klassieke methode champenoise, een tweede fermentatie op fles. Na 20 maanden rijping een dégorgement met 8 gr/l dosage (Brut). Geweldig levendig moezelfruit met licht rokerige nuances van het terroir en banket en deeg tonen van de autolyse.