Saar
De Saar is een zijriviertje van de Mosel, vlakbij Trier, in de Romeinse tijd de grootste stad ten noorden van de Alpen. Nu is het hier voor riesling groots. De combinatie van hoogte (de Saar is het hoogste deel van de Mosel), koude (een graad frisser dan in Koblenz), droogte (de regen valt in de Ardennen) en Devonschiefer (donker leisteen) zorgt voor verfijnde wijnen die eindeloos kunnen ouderen. Aan de Saar ligt de Scharzhofberg, een van de beroemdste wijngaarden ter wereld, waarvan Egon Müller (de grootse levende riesling-legende) zijn beroemde Scharzhofberger Riesling Trockenbeerenauslese maakt.
Saar-riesling is een ballet van zoet en zuur. De kunst van het wijnmaken is het vinden van balans, die ieder jaar, voor iedere wijngaard anders is; in warme jaren, als de zuurgraad wat lager is, worden vaak drogere wijnen met wat meer alcohol gemaakt. In koude jaren met hogere zuren worden wijnen gemaakt met wat meer restsuiker en minder alcohol. De ultieme Saar-riesling is Kabinett, vroeg geplukt, verfrissende zuren in volledige harmonie met restsuiker en licht (7-10%). Goede Kabinett smaakt bijna droog en is zeer verfrissend.
Weingut Cantzheim
Weingut Cantzheim is de jongste producent aan de Saar en een ontdekking van Dennis. Het Weingut is in 2016 opgericht door Anna en Stephan Reimann, die elkaar leerden kennen tijdens hun studies Gartenbauwissenschaften (tuinbouw) in München. Anna studeerde ook wijnbouw in Montpellier. Na haar studies werkte Anna 15 jaar als exportmanager van Moselgigant Markus Molitor, voor wie zij de Nederlandse markt opende. Na voor Molitor tientallen malen de wereld rondgevlogen te hebben, is Anna geland aan de Saar, de Heimat van haar familie. Haar wereld is nu 7 hectares riesling en een paar rijen spätburgunder. Anna’s kennis en ervaring komen samen in een aanbod van wijnen dat er vanaf de eerste oogst bovenuit springt. Spontane vergisting, niet bang voor restsuiker. Anna heeft ook goed gekeken naar Egon Müller!
Het Weingut heeft ook een prachtig Gästehaus, dat met veel liefde, respect voor traditie, maar ook modern is gerestaureerd.
Der Kabinett Nussbaum Riesling
De Urbelt ligt in Filzen, aan het begin van waar de Saar uit de Mosel stroomt. De bodem is een diepe Devoon-leisteenbodems op de helling. De kleine goudgele zeer gezonde riesling druiven worden op het perfecte moment geoogst. Daardoor ontstaat een nauwkeurige balans tussen gillend hoge zuren (11,3 g/l), 54 gram restzoet en slechts 7% alcohol. Dit is gevaarlijk lekker, de fles is leeg voordat je het doorhebt. Kan jong gedronken worden, maar heeft een bewaarpotentieel tot 20 jaar.