Volnay
In duivelsjaar 1666 schreef Claude Bouchu, intendant de Bourgogne, de vertegenwoordiger van het centrale, koninklijke gezag : “Volnay est un pays de montagne, implante de vignes, ou il croît le meilleur vin de France”. 450 Jaar later is communis opinio dat in Volnay niet de beste pinot noir van de Côte d’Or wordt gemaakt, maar wel van de Côte de Beaune. Volnay comme il faut is delicaat, met intense aroma’s van frambozen, kersen en peper. De appellatie van Volnay omvat 225 ha, waarvan iets meer dan de helft (115 ha) premier cru. Volnay heeft geen grands crus. De premiers crus ten zuiden van het dorp, richting Meursault zijn de beste wijngaarden, met aan de top Caillerets en Champans, op de voet gevolgd door Clos des Chênes en Taillepieds. Volnay is vele jaren op rij getroffen door hagel, waardoor veel druiven zijn verloren. Een schrale troost was dat iedere keer vroege hagel was, waardoor de aangetaste druiven volledig konden afsterven en uiteindelijk trossen konden worden geoogst met minder, maar wel gezonde druiven. Voor de wijnliefhebber niet eens zo gek: een laag rendement komt de kwaliteit meestal zeer ten goede.
Chantal Lescure
Domaine Chantal Lescure, gevestigd in Nuits-Saint-Georges, werd opgericht in 1975 door de gelijknamige dame, destijds werden de druiven nog verkocht. Na haar dood namen haar zonen Thibault en Aymeric Machard de Gramont het over, hoewel zij het uitbesteedden aan wijnmaker François Chaveriat. François was wijnmaker van de négociant die voorheen hun druiven verwerkte, hij had het terroir dus reeds in z’n vingers. Bij zijn komst in 1996 ging het domaine direct op de schop, de biologische werkwijze deed zijn intrede. Sinds 2000 volledig biologisch en in 2009 gecertificeerd. François is naar ons idee een van de meest inspirerende figuren van de Bourgogne, wat een passie en kennis!
Het domaine beheert 18 hectare verspreid van Meursault in de Côte de Beaune tot aan Chambolle in de Côte de Nuits. Hoogtepunten voor de terroir liefhebbers: 0,42 hectare in Vosne-Romanée “Les Suchots” en 0,3 hectare op Clos de Vougeot in lieu-dit “Montiotes”, hooggelegen tegen het château zelf aan en een van de mooiste stukken van de clos. Verder belangrijke en prachtige wijngaarden in voornamelijk Pommard en Nuits-Saint-Georges zelf.
Het wijnmaken is typisch Bourgondisch te noemen en aan de non-interventie kant. Wilde gisten, hele ontsteelde druiven (geen kneuzing voor fermentatie) en een lange rijping van 18 maanden sur lie in een koude kelder. Na deze lange rijping blijkt eenmaal overhevelen een maand voor bottelen genoeg om niet hoeven klaren noch filteren.
De wijnen van Domaine Chantal Lescure zijn wellicht minder bekend op de internationale markt, jarenlang ‘under the radar’ gebleven, maar in Frankrijk sinds jaar en dag een vereerd domein bekend om zijn kwaliteit en consistentie.
Volnay Village
Een blend van drie percelen, oppervlakte 1,28 hectare. De bodem is van alluviale oorsprong (rivierafzetting) met diepe klei en silt. Handmatige oogst en selectie in wijngaard en kelder. Pneumatisch persen van de hele druiven, zonder steeltjes. Een soepele fermentatie met spontane gisten. Maceratie van de schillen is vrij lang (20-25 dagen). Lange rijping in een koude kelder op 500 liter vaten, met 30-40% nieuw hout. Overhevelen van de wijn 1 maand voor het bottelen. Niet klaren, geen filtratie.