“Our vision is to make wines without technology and to give them the necessary time to mature in the large wooden barrels, in the end, it is not we who determine the maturity. It is time.” Joachim Wolf – wijnmaker en eigenaar van weingut Oberstein
Alto Adige
Alto Adige is een bergachtig wijnbouwgebied in Noord-Italië, aan de voet van de Dolomieten. Bolzano is het middelpunt en vanuit daar uitwaaierend naar oost, west en zuid. Een uitgesproken klimaat met warme dagen en koele nachten zorgt voor veel frisheid in de wijn. De focus ligt op cépage wijn, veelal internationale druivenrassen zoals pinot bianco, pinot grigio, gewürztraminer (stiekem endemisch), chardonnay en sauvignon. En blauwe rassen zoals merlot, cabernet en pinot nero. De lokale helden zijn vernatsch en lagrein. In Alto Adige heerste lange tijd een diepgewortelde cultuur van de coöperatieve (cantine) manier van wijnmaken die veelal de focus op kwantiteit boven kwaliteit heeft. Maar zoals een vloek ook een zegen kan zijn, vinden we dankzij deze langdurige traditie hele oude wijnstokken van voornamelijk schiava, vernatsch auf Deutsch. Deze worden al eeuwenlang verbouwd in pergola systemen, een opbind constructie waarbij de druivenranken boven je hoofd groeien. Van deze agriculturele erfenis plukken jonge wijnboeren, met ambitie voor topkwaliteit, nu de vruchten.
Joachim Wolf’s Oberstein
Oberstein bevindt zich in Cermes (of Tscherms in het duits) een half uurtje rijden ten noordwesten van Bolzano. In het koelere subgebied ‘Meran’, een schilderachtige plek waar de beste steile hellingen voor wijndruiven zijn. De wijngaarden van dit kleine en fijne domein liggen in een prachtig natuurlijk amphitheater gekroond met een toneelachtig kasteel bovenop de berg. De steile zuidoostelijke hellingen stijgen tot 400-500 meter boven de zeespiegel. Beneden bevindt zich het landgoed van de familie Wolf. Zoals vele wijnboeren in de streek is Joachim Wolf gezegend met zeer oud plantenmateriaal van voornamelijk vernatsch. De concentratie wordt geleverd door de oude stokken en hij past een strenge selectie toe in de wijngaard. Als het nodig is gaat hij met zijn plukkers wel vier keer door de wijngaard! Naast vernatsch staan er in zijn wijngaarden andere in deze streek bekende rassen zoals pinot blanc, sauvignon blanc en lagrein. Door een nat en koud klimaat staat de tijd in de kelder bijna stil. Een langzame, natuurlijke fermentatie van soms wel weken. Eigenlijk zien alle wijnen, zowel rood als wit, hout van voornamelijk grote gebruikte foudres. Tijdens de rijping krijgen de wijnen alle tijd die ze nodig hebben, hoelang? dit bepaalt de wijn zelf…
Lapis Pinot Blanc Alto Adige
Lapis (Latijn voor steen), het staat voor de zelfstandigheid van dit bijzondere microklimaat beplant met pinot blanc. Het is een wijn met veel kracht, mineraliteit, structuur en lang bewaarpotentieel. Gemaakt van volledig gerijpte en geselecteerde druiven, in 500 L houten vaten voor een jaar. Daarna 6 maanden flesrijping voor release.