Riofavara
Riofavara is een authentiek familiebedrijf nu in handen van Massimo Padova. In het uiterste zuiden van Sicilië, net buiten het plaatsje Noto verbouwt Massimo nero d’avola, de inheemse druif van het eiland. Dit is op steenworp afstand van de plaats waar deze ‘zwarte’ druif zijn naam aan dankt; Avola, gelegen aan de oostkust.
Al meer dan een eeuw bezit de familie Padova wijngaarden op deze prachtige mediterraanse plek. Echter, pas sinds 1993 zijn ze zelf wijn gaan maken en bottelen. Eerst was het Massimo’s vader maar na een aantal jaar nam Massimo het project over, samen met zijn zus Marianta, zijn vrouw Margherita en nicht Antonella. Voordat Massimo zich volledig op het project stortte voerde hij een zorgvuldige studie uit waarbij hij de meest getalenteerde en succesvolle wijnbedrijven observeerde. Met de wetenschap dat het terroir rond Noto tot de beste van de streek behoort en de opgedane kennis van collega wijnbedrijven, startte Massimo vol zelfvertrouwen.
De wijngaarden rond Noto zijn rijk aan kalksteen. Kalksteen houdt de regen die in de winter valt vast en geeft deze tijdens de droge zomer terug aan de wijnranken. Massimo heeft zijn wijnranken alberello aangeplant, wat lijkt op bush vines maar dan langs een rechte stok (zonder bedrading). Deze manier van aanplanten is geïntroduceerd door de Romeinen en is door het grote aantal bladeren zeer geschikt in het mediterrane klimaat. De nadelen zijn dat de druiven bijna op de grond hangen en je deze alleen met de hand en op je knieën kunt oogsten en dat de opbrengst per wijnrank minder dan een fles is. Doordat je in alberello wijngaarden geen doorgangen voor een tractor hoeft te maken, kun je wel meer wijnranken kwijt. Ondanks de Afrikaanse hitte zijn de wijnen van Massimo verfijnd. Zijn geheimen: op tijd, met de hand oogsten en kort vergisten met schil.
San Basilio
Nero d’avola met een klein deel lokale variëteiten: Surra, Pignatieddu, Orisi, Vitrarolo en Niururuossu uit de Val di Noto. De ontsteelde druiven worden geplet en vervolgens fermenteert de most maximaal 48 uur in contact met de schillen. Deze methode, quarantuotturi, is zeer typerend voor Val di Noto. Na een zachte persing rijpt de wijn gedurende 8-10 maanden in RVS vaten en aansluitend nog tussen de 6 en 12 maanden op fles.
De San Basilio heeft rijke aroma’s van gedroogde bloemen, rode en zwarte kersen, bramen en een subtiele kruidigheid. Door Slow Food uitgeroepen tot beste Siciliaan om bij te eten.