AOC Anjou
Anjou is het wijngebied in midden-Loire rondom de stad Angers. Het wordt vaak samen genoemd met buurregio Saumur: Anjou-Saumur. Het klimaat is gematigd maritiem, de Atlantische Oceaan beukt op zo’n 120 kilometer op de kust. De lente begint wat eerder en de herfst duurt wat langer, waardoor het groeiseizoen langer is. Een groot voordeel voor chenin en cabernet franc.
In Anjou vind je een aantal kleine, beroemde AOC’s, zoals Savennières voor droge chenin blanc en Coteaux du Layon, voor edelzoet. Rosé is qua volume ook belangrijk. Cabernet d’Anjou (cabernet franc en -soms -cabernet sauvignon), is een halfzoete, kruidige rose, heerlijk als aperitif en bij desserts met rood fruit. Rode wijn van cabernet franc wint terrein: fruitig, sappig en elegant. Ook droge chenin blanc krijgt steeds meer aandacht, en laat zien hoe veelzijdig deze druif kan zijn.
Geologisch is Anjou op te delen in twee verschillende delen:
- Anjou Noir ligt in het westen, met donkere harde bodems van leisteen en een enkele vulkaan. Dit bodemtype houdt bijna geen water vast. De wijnranken worstelen om de druiven rijp te krijgen, mede daardoor hebben de wijnen een boeiende spanning.
- Anjou Blanc ligt oostelijker, richting Saumur, en heeft kalkrijke bodems. Kalk houdt water vast als een spons. Dit geeft wijnen die zachter en aromatischer zijn.
Anjou is een streek volop in beweging. Het warmer wordende klimaat speelt daarbij een positieve rol, rijpheid van druiven is nauwelijks nog een zorg. De streek is een broedplaats voor karaktervolle wijnen gemaakt door bevlogen mensen, zoals Richard Leroy, Stéphane Bernaudeau, Mark Angéli, Thibaud Boudignon en Emmanuel Ogereau.
Domaine Ogereau
Domaine Ogereau is een grote naam in de AOC’s Savennières, Anjou, Coteaux du Layon en Quarts de Chaume. Het bedrijf wordt geleid door Emmanuel Ogereau, hij is de vijfde generatie wijnmaker. Na jaren van biologische wijnbouw, zette het domein in 2024 de volgende stap met een officiële biodynamische certificering. De wijnmakerij met haar kelders zijn gevestigd in Val-du-Layon, niet ver van Angers.
De eerste wijnstokken werden geplant aan het begin van de 20ste eeuw, na de phylloxera-crisis. In de jaren maakte het domein 80 onder vader Vincent Ogereau grote kwaliteitsstappen. Vincent had een focus op zoete wijnen uit Layon en Quarts de Chaume. De omslag naar droge wijnen was een keuze van Emmanuel – doordacht, uitdagend en met de volle steun van zijn ouders. Zo kostte het bijvoorbeeld zes oogsten om droge La Martinière Quarts de Chaume te maken, een terroir dat traditioneel zoete wijnen voortbrengt. Tegenwoordig is 70% van de productie droog.
In tegenstelling tot veel collega’s die wat botrytis toelaten in droge chenin’s, houdt Emmanuel het puur: rijp geplukt, nooit overrijp. Natuurlijk met de hand. Het levert loepzuivere wijnen op met precisie, spanning en terroirexpressie. In de kelder wordt heel schoon en systematisch gewerkt. De vergisting verloopt met inheemse gisten. Daarna worden de hele trossen pneumatisch geperst, gevolgd door een koude bezinking en een overheveling.
Wat het domein siert is de samenwerking met collega’s zoals Yves Guégniard (Domaine de la Bergerie) en Claude Papin (Château Pierre-Bise). Ze delen niet alleen de wijngaard ‘Clos le Grand Beaupréau’ maar ook kennis en tillen elkaar naar een hoger niveau – een zeldzame, waardevolle vorm van vakmanschap en openheid.
Dankzij Emmanuel’s visie en aanpak biedt Domaine Ogereau nu een brede waaier aan droge chenins, afkomstig van uiteenlopende bodems. In de wijnbeschrijvingen hieronder lees je meer over deze unieke terroirs en de karakteristieke wijnen die zo ontstaan.
Anjou Ronceray Blanc La Martinière sec
La Martinière, een prachtige wijngaard in de prestigieuze appellatie van Quarts de Chaume grand cru. De grand cru is echter alleen voor zoete wijnen, daarom is dit AOC Anjou. De bodem is een oude laag leisteen met steile helling (30-40%). Een zuid, zuidwestelijke oriëntatie met een zeer lage opbrengst van 12 hl/ha. De oogst voor deze droge wijn is begin september. Langzaam persen (4 uur) van de hele trossen en daarna bezinking. Spontane fermentatie met wijngaard en kelder eigen gisten. De malolactische fermentatie mag ook natuurlijk gebeuren. De gehele fermentatie en rijping vindt plaats op eikenhouten vaten van 400 en 500 liter.