Bio

Olga Raffault Les Picasses Chinon 2009

 45.00

Rood – cabernet franc – zwarte en blauwe bessen – cacao – zoethout – vleugje tijm

Slechts 2 resterend op voorraad

10% korting vanaf 6 flessen, ook assorti

Artikelnummer: CHIN005 Categorieën: , Tags: , , , ,

Deel deze wijn via:

Beschrijving

Chinon 

Chinon is een bedrijvig stadje aan de rivier de Vienne met een mooi kasteel dat toeristen aantrekt en een energiecentrale die voor werkgelegenheid zorgt. In de wijnwereld is Chinon echter bekend voor zijn cabernet franc. In Chinon worden verschillende stijlen cabernet franc geproduceerd. Fruitige wijnen komen van de kiezelrijke wijngaarden langs de Loire. Deze wijnen worden in de regel vergist en gerijpt in tanks van beton en rvs.  Meer gestructureerde wijnen worden gemaakt van druiven die hun wortels in de kalkstenen hellingen bij Cravant les Coteaux en Beaumont en Veron mogen steken. Deze wijnen worden grootgebracht in grote en/of kleine vaten. Cabernet franc is een echte eetwijn, waanzinnig populair bij de bistronomique van Parijs. 

Domaine Olga Raffault  

Domaine Olga Raffault is een biologische wijnmakerij in Savigny-en-Véron net ten westen van Chinon maar binnen de grenzen van AOC Chinon. Het domein bevat 24 hectare aan wijngaarden waarvan 23 cabernet franc en 1 hectare chenin blanc.  

Het domaine dankt zijn naam aan Olga, een dame die in 1947 plotseling weduwe werd. Met de hulp van Ernest Zenninger, een Duitse soldaat die na zijn krijgsgevangenschap in Frankrijk bleef, heeft Olga het landgoed een toekomst gegeven. Olga en Ernest hadden talent en gaandeweg ontwikkelden zij een eigen stijl van finesse. Sinds Olga is overleden wordt het domaine gerund door haar kleindochter, Sylvie en haar man Eric de la Vigerie.  

Het landgoed  heeft geweldige percelen in het dorp van de thuisbasis, Savigny-en-Véron. Met kop en schouders steekt de wijngaard ‘Les Picasses’ boven de rest uit. Oude stokken van meer dan 50 jaar op een steile helling. Een toplaag van alluviale klei met een ondergrond van krijtkalksteen. Zeer expressieve en aromatische druiven.  

De vinificatie is traditioneel. De druiven worden met de hand geplukt en gefermenteerd in roestvrij staal. De wijnen worden vervolgens gerijpt in grotere, neutrale eiken en soms kastanje – een traditioneel houten vat in de regio. Opvallend is wel dat temperatuurscontrole dicteert dat de wijnen tijdens fermentatie niet boven de 26 graden komen. Minder opvallend maar van groot effect op de uiteindelijke kwaliteit is het lage sulfietgebruik. De wijn mag zich vrij bewegen en wordt niet gehinderd door dit veelbesproken stofje. 

Les Picasses

Les Picasses komt van het kalkstenen plateau ten noorden van Beaumont. Vergist op 30 graden en gerijpt in foudre van 30hl is dit een wijn met aroma’s van zwarte en blauwe bessen, cacao, zoethout en een vleugje tijm.

Al onze wijnen van Olga Raffault

Extra informatie
Kleur

Druif

Inhoud

Land

Jaar

Producent

Appellatie

Regio

Bio

Biologisch

Olga Raffault Les Picasses Chinon 2009
Olga Raffault Les Picasses Chinon 2009

Slechts 2 resterend op voorraad