Olga Raffault

Toont alle 10 resultaten

Domaine Olga Raffault   

Domaine Olga Raffault is een biologische wijnmakerij in Savigny-en-Véron net ten westen van Chinon maar binnen de grenzen van AOC Chinon. Het domein bevat 24 hectare aan wijngaarden waarvan 23 cabernet franc en 1 hectare chenin blanc.   

Het domaine dankt zijn naam aan Olga, een dame die in 1947 plotseling weduwe werd. Met de hulp van Ernest Zenninger, een Duitse soldaat die na zijn krijgsgevangenschap in Frankrijk bleef, heeft Olga het landgoed een toekomst gegeven. Olga en Ernest hadden talent en gaandeweg ontwikkelden zij een eigen stijl van finesse. Sinds Olga is overleden wordt het domaine gerund door haar kleindochter, Sylvie en haar man Eric de la Vigerie.   

Het landgoed  heeft geweldige percelen in het dorp van de thuisbasis, Savigny-en-Véron. Met kop en schouders steekt de wijngaard ‘Les Picasses’ boven de rest uit. Oude stokken van meer dan 50 jaar op een steile helling vanaf de oevers van de Vienne-rivier. Een toplaag van alluviale klei met een ondergrond van krijtkalksteen. Zeer expressieve en aromatische druiven. Verder   

De vinificatie is traditioneel. De druiven worden met de hand geplukt en gefermenteerd in roestvrij staal. De wijnen worden vervolgens gerijpt in grotere, neutrale eiken en soms kastanje – een traditioneel houten vat in de regio. Opvallend is wel dat temperatuur controle dicteert dat de wijnen tijdens fermentatie niet boven de 26 graden komen. Een ander opvallende keuze is het zeer lage sulfietgebruik , wat een groot effect op de uiteindelijke kwaliteit heeft. De wijn mag zich vrij bewegen en wordt niet gehinderd door dit veel besproken stofje.