Chinon
Chinon is een bedrijvig stadje aan de rivier de Vienne, met een mooi kasteel dat toeristen aantrekt en een energiecentrale die voor werkgelegenheid zorgt. In de wijnwereld is Chinon echter bekend om zijn cabernet franc. Er worden verschillende stijlen cabernet franc geproduceerd. Fruitige wijnen van de kiezelrijke wijngaarden langs de Loire, die in de regel vergisten en rijpen in tanks van beton en rvs. En meer gestructureerde wijnen van druiven die hun wortels in de kalkstenen hellingen bij Cravant-les-Côteaux en Beaumont-en-Véron mogen steken. Deze wijnen worden grootgebracht in grote en/of kleine vaten. Cabernet franc is een echte eetwijn, waanzinnig populair bij de bistronomique van Parijs.
Domaine Olga Raffault
Domaine Olga Raffault is een biologische wijnmakerij in Savigny-en-Véron net ten westen van Chinon maar binnen de grenzen van AOC Chinon. Het domein bevat 24 hectare aan wijngaarden waarvan 23 cabernet franc en 1 hectare chenin blanc.
Het domein dankt zijn naam aan Olga, een dame die in 1947 plotseling weduwe werd. Met de hulp van Ernest Zenninger, een Duitse soldaat die na zijn krijgsgevangenschap in Frankrijk bleef, heeft Olga het landgoed een toekomst gegeven. Olga en Ernest hadden talent en gaandeweg ontwikkelden zij een eigen stijl van finesse. Sinds Olga overleden is, wordt het domein gerund door kleindochter Sylvie en haar man Eric de la Vigerie.
Het landgoed heeft geweldige percelen in het dorp van de thuisbasis, Savigny-en-Véron. Met kop en schouders steekt de wijngaard ‘Les Picasses’ boven de rest uit. Oude stokken van meer dan 50 jaar op een steile helling. Een toplaag van alluviale klei met een ondergrond van krijtkalksteen. Zeer expressieve en aromatische druiven.
De vinificatie is traditioneel. De druiven worden met de hand geplukt en gefermenteerd in roestvrij staal. De wijnen worden vervolgens gerijpt in grotere, neutrale eiken en soms kastanje – een traditioneel houten vat in de regio. Opvallend is wel dat temperatuurcontrole dicteert dat de wijnen tijdens fermentatie niet boven de 26 graden komen. Minder opvallend maar van groot effect op de uiteindelijke kwaliteit is het lage sulfietgebruik. De wijn mag zich vrij bewegen en wordt niet gehinderd door dit veelbesproken stofje.
Chinon Rosé
De cabernet franc voor deze rosé komt van zand en kiezel gronden, fijn en elegant. Voor de helft directe pers, de andere helft volgens saignée methode. Natuurlijke langzame fermenatie op staal rond de 20°C voor het beste aromatische potentieel. In 2023 een van de 52 meest sensationele rosé wijnen volgens het proefpanel van het Franse magazine La Revue du Vin de France.