AOC Crémant de Loire
Crémant de Loire is een appellatie voor mousserende wijnen uit grote delen van de Loire-vallei, vooral Anjou en Saumur en het westelijke deel van Touraine. Crémant de Loire is na Champagne de belangrijkste AOC in Frankrijk voor mousserende wijnen. Voor Crémant de Loire worden de druiven speciaal geteeld, die met de hand moeten worden geplukt. Dit betekent dat de druiven rijp genoeg zijn en trospersing mogelijk is. Dit is nodig voor complexiteit, maar ook een lager suikergehalte. Dit staat in schril contrast met AOC´s Saumur Mousseux en Anjou Mousseux, waar vaak onrijpe druiven worden gebruikt die niet geschikt zijn voor de productie van stille wijnen.
Hoewel verschillende andere druivenrassen zijn toegestaan, bepaalt chenin blanc de typiciteit en frisheid van de wijn. Voor witte crémant stelt de AOC een minimum van 50% chenin, in de praktijk is het vaak meer. Chardonnay wordt steeds belangrijker en cabernet franc geeft kleur aan crémant rosé. Crémant de Loire wordt gemaakt volgens de Méthode Traditionnelle, dus een tweede vergisting op fles en minimaal 9 maanden rijping sur latte.
De vraag, het aanbod, en de internationale erkenning van AOC Crémant de Loire groeien gestaag. Als gevolg daarvan verkopen de betere producenten hun productie vaak al vóór de volgende oogst. Het aantal producenten dat zich volledig richt op mousserende wijn ook neemt toe, wat de kwaliteit en reputatie van deze wijnen weer verder versterkt.
Domaine Amirault – Le Clos des Quarterons
Xavier Amirault is de zesde generatie op Le Clos de Quarterons in Saint-Nicolas-de-Bourgeuil. Voordat hij samen met zijn vrouw Agnes de leiding van het domein op zich nam, werkte hij tien jaar in New York als importeur. Zijn tijd in New York heeft Xavier een zeer vooruitstrevende blik op wijn gegeven. Hij is een van de eerste leden van Vin Methode Nature, een vereniging van wijnmakers die afspraken hebben gemaakt over het gebruik van de aanduiding Vin de Nature. Het domein is biodynamisch Demeter gecertificeerd, en deze filosofie vormt voor de familie een leidraad die veel verder gaat dan alleen het wijnmaken zelf.
Alle druiven worden met de hand geoogst, wat een eerste strenge selectie garandeert. In de kelder volgt een zorgvuldige sortering op de band. De vergisting verloopt spontaan, zonder toegevoegde gisten. Het gebruik van sulfiet is minimaal en bij sommige wijnen zelfs volledig uitgesloten.
Xavier en Agnes blijven met hun wijnen dicht bij hun terroirs. Dit kun je ook heel letterlijk nemen: de vatenkelder bevindt zich in een adembenemende kalksteengrot onder een van hun wijngaarden. Zonder koeling of verwarming is het hier constant tussen de 10 en 12 graden Celsius, ideaal voor de rijping van cabernet franc en chenin blanc.
‘Amirault’ Crémant de Loire
‘Amirault’ is de topcuvée crémant van Xavier en Agnes, 60% chenin blanc, 30% chardonnay en 10% cabernet franc. De druiven worden met de hand geplukt. Na trospersing vergisten de verschillende rassen afzonderlijk. Na deze eerste vergisting wordt geblend en gebotteld voor de tweede vergisting op fles. De wijn rijpt vervolgens 36 maanden sur lies. Complex, rijk en droog.
Muzikale begeleiding:
Ella Fitzgerald and Louis Armstrong – Ella and Louis (1956) Jazz About Love