AOC Crémant de Loire
Crémant de Loire is een appellatie voor mousserende wijnen uit grote delen van de Loire-vallei, vooral Anjou en Saumur en het westelijke deel van Touraine. Crémant de Loire is na Champagne de belangrijkste AOC in Frankrijk voor mousserende wijnen. Voor Crémant de Loire worden de druiven speciaal geteeld, die met de hand moeten worden geplukt. Dit betekent dat de druiven rijp genoeg zijn en trospersing mogelijk is. Dit is nodig voor complexiteit, maar ook een lager suikergehalte. Dit staat in schril contrast met AOC´s Saumur Mousseux en Anjou Mousseux, waar vaak onrijpe druiven worden gebruikt die niet geschikt zijn voor de productie van stille wijnen.
Hoewel verschillende andere druivenrassen zijn toegestaan, bepaalt chenin blanc de typiciteit en frisheid van de wijn. Voor witte crémant stelt de AOC een minimum van 50% chenin, in de praktijk is het vaak meer. Chardonnay wordt steeds belangrijker en cabernet franc geeft kleur aan crémant rosé. Crémant de Loire wordt gemaakt volgens de Méthode Traditionnelle, dus een tweede vergisting op fles en minimaal 9 maanden rijping sur latte.
De vraag, het aanbod, en de internationale erkenning van AOC Crémant de Loire groeien gestaag. Als gevolg daarvan verkopen de betere producenten hun productie vaak al vóór de volgende oogst. Het aantal producenten dat zich volledig richt op mousserende wijn ook neemt toe, wat de kwaliteit en reputatie van deze wijnen weer verder versterkt.
Domaine Ogereau
Domaine Ogereau is een grote naam in de AOC’s Savennières, Anjou, Coteaux du Layon en Quarts de Chaume. Het bedrijf wordt geleid door Emmanuel Ogereau, hij is de vijfde generatie wijnmaker. Na jaren van biologische wijnbouw, zette het domein in 2024 de volgende stap met een officiële biodynamische certificering. De wijnmakerij met haar kelders zijn gevestigd in Val-du-Layon, niet ver van Angers.
De eerste wijnstokken werden geplant aan het begin van de 20ste eeuw, na de phylloxera-crisis. In de jaren maakte het domein 80 onder vader Vincent Ogereau grote kwaliteitsstappen. Vincent had een focus op zoete wijnen uit Layon en Quarts de Chaume. De omslag naar droge wijnen was een keuze van Emmanuel – doordacht, uitdagend en met de volle steun van zijn ouders. Zo kostte het bijvoorbeeld zes oogsten om droge La Martinière Quarts de Chaume te maken, een terroir dat traditioneel zoete wijnen voortbrengt. Tegenwoordig is 70% van de productie droog.
In tegenstelling tot veel collega’s die wat botrytis toelaten in droge chenin’s, houdt Emmanuel het puur: rijp geplukt, nooit overrijp. Natuurlijk met de hand. Het levert loepzuivere wijnen op met precisie, spanning en terroirexpressie. In de kelder wordt heel schoon en systematisch gewerkt. De vergisting verloopt met inheemse gisten. Daarna worden de hele trossen pneumatisch geperst, gevolgd door een koude bezinking en een overheveling.
Wat het domein siert is de samenwerking met collega’s zoals Yves Guégniard (Domaine de la Bergerie) en Claude Papin (Château Pierre-Bise). Ze delen niet alleen de wijngaard ‘Clos le Grand Beaupréau’ maar ook kennis en tillen elkaar naar een hoger niveau – een zeldzame, waardevolle vorm van vakmanschap en openheid.
Dankzij Emmanuel’s visie en aanpak biedt Domaine Ogereau nu een brede waaier aan droge chenins, afkomstig van uiteenlopende bodems. In de wijnbeschrijvingen hieronder lees je meer over deze unieke terroirs en de karakteristieke wijnen die zo ontstaan.
Crémant de Loire Blanc de Blancs
Gemaakt van chenin blanc, méthode traditionelle, wat betekend dat het twee fermentaties zijn, eerst op tank en daarna op fles. Prisse de Mousse, ‘vangen van de bubbel’, in februari 2023. Geen toevoeging van dosage, wel 5 gram restzoet, natuurlijk gewonnen na tweede fermentatie. Daarna 24 maanden sur lattes; rijping met de fijne gisten op fles.
Fijne mousse, mooie lengte, geweldige fraîcheur!




