Domaine de Nerleux
Domaine de Nerleux is gevestigd in Saint-Cyr-en-Bourg. Nerleux is oud Frans voor zwarte wolven, in hedendaags Frans loups noirs. Het domein omvat 47 hectares, 38 cabernet franc, 8 chenin blanc en 1 hectare chardonnay. De meest bijzondere wijngaarden zijn de Clos des Châtains, 5 hectares aangeplant in 1953 en de Loups Noirs, 2,5 hectare aangeplant in 1933.
Het domein wordt geleid door dochter Amélie en vader Régis Neau. Amélie en Régis hebben maar één doel voor ogen en dat is kwaliteit. Er worden zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Hoe minder chemie hoe levendiger de wijn, zo legt Amélie uit. De Clos des Châtains en de Loups Noirs worden al tientallen jaren biologisch bewerkt. In de kelder gaan traditie en moderne techniek naadloos in elkaar over: pneumatische persen, de nieuwste roestvrijstalen tanks voor de vergisting, maar ook demi-muids, houten vaten van 600 liter voor de rijping van klassieke Saumur-Champigny en barriques voor moderne cuvées. Tegelijkertijd zijn ook de oude kelders weer in gebruik genomen.
Les Loups Noir
Wijngaard van 1,5 hectares in Saumur-Champigny, parcelen: ‘Tire-Savatte’ & ‘Marcadeux’. Hand geoogst begin oktober. Opbrengst van 30 hl/ha, 100% cabernet franc. Gehele ontsteling van het fruit. In de kelder met veel aandacht langzaam pneumatisch geperst. Lange maceratie van 24 dagen van de schillen in de most, temperatuur gecontroleerd op 23 – 29°C. Aan het eind van de malolactische fermentatie wordt meer zuurstof geintroduceerd. Daarna lange rijping van 18 maanden op barrique waarvan 15% nieuw, een ander (kleiner) deel op cuve.