Anjou
De wijnstreek Anjou wordt te vaak als een homogene massa gezien. Wellicht komt dat door de grote appellaties Anjou en Anjou-Villages. Maar dit deel van de Loire is geologisch en klimatologisch niet “over een kam te scheren”. Het voorbeeld om het individueel terroir er uit te lichten is ingezet door de INAO; er bestaat sinds 2011 een premier cru Coteaux du Layon Chaume en een grand cru ‘Quarts de Chaume’, beide fabelachtige zoete wijnen. Tevens zijn dorpjes als Savennières voor droog en Bonnezeaux voor zoet uitgegroeid tot toonaangevende wijnen van hoge kwaliteit. Maar er gebeurt nog veel meer onder die grote paraplu die Anjou en Anjou-Village heet. Grofweg valt deze streek op te delen in ‘Anjou blanc et Anjou noir’. Anjou blanc verwijst naar het kalkrijke tuffeau gesteente en ‘noir’ naar de zwarte schist gesteentes. Op dit canvas vernieuwen klassieke domaines zichzelf en staan er ook nieuwe wijnmakers op. Anjou als gebied is volop in beweging en groeit in karakter, kwaliteit en bovenal diversiteit. Oude appellaties zoals Rosé D’Anjou worden vervangen voor veel spannendere wijnen die zich niet laten vatten in een appellatie. Deze revolutie wordt geleid door wijnmakers zoals Richard Leroy, Stéphane Bernaudeau, Mark Angéli,Thibaud Boudignon, Damien Laureau, Clément Baraut and Eric Morgat, Clos de L’ Elu, Clau de Nell en dus ook onze rising star Emmanuel Ogereau.
Domaine Ogereau
Zoals je misschien proefondervindelijk hebt kunnen vaststellen laat chenin blanc zich zien in vele verschillende gedaantes. Overrijpe chenin blanc is rijk, aromatisch en weelderig. Andere chenin is gestileerd met een feilloze balans en houtrijping op nieuw barriques. Weer andere ‘pineau de loire’ is heel mineraal en schoon. Dan hebben we het nog niet eens over de mousserende en zoete stijlen gehad. Domaine Ogereau voedt zijn wijnen op een geheel eigen wijze op, met vlijmscherpe precisie die gedefinieerd wordt door elektrische zuren en een helderheid waar kristal nog een lesje van kan leren. Dat Emmanuel Ogereau een artiest is staat voor ons buiten kijf. En als ik mezelf permitteer weg te dromen in de wereld van beeldspraak en analogie, zien we deze talentvolle wijnmaker als beeldhouwwerker. Het gereedschap is geen traditionele beitel en hamer maar een lasersnijmachine, zo precies en gedetailleerd komen zijn wijnen over. Toch wordt het nooit voorspelbaar of correct, de wijnen zijn geladen met spanning en spontaniteit. Het is daarmee heel knap hoe de wijnen balans vinden op dit speelveld. De sleutel is het moment van plukken en tegelijkertijd met gedegen kennis zoveel mogelijk aan de krachten van de natuur overlaten.
Ogereau is sinds geruime tijd echt een begrip in appellaties als Savennières, Anjou en Coteaux du Layon. Recent hebben ze een heel spannend terroir overgenomen in Quarts de Chaume, ‘dit is ook best lekker trouwens’! Wat dit domein siert zijn samenwerkingsprojecten met collega wijnmakers Yves Guégniard van Domaine de la Bergerie en Claude Papin van Château Pierre-Bise. Deze samenwerkingen zetten de toon en laten zien hoe waardevol het is de koppen bij elkaar te steken, elkaar te helpen en zo samen naar een hoger niveau te groeien.
Zoon Emmanuel heeft het stokje in geleidelijke en weloverwogen stappen overgenomen van vader Vincent. En ondanks dat vader Vincent en moeder Catherine nog steeds nauw betrokken zijn bij het project, zijn er grote veranderingen ingezet en doorgevoerd in de laatste tien jaar. Op veel domaines gaat dit er toch anders aan toe en het laat zien hoe weloverwogen de nieuwe koers is die gevaren wordt en tevens dat de hele familie aan boord is. De wijnen zijn in proeftermen uitgedrukt droger, preciezer en verfijnder.
L’Enjouée Blanc Vin de France
Een speelse wijn die zich niet laat vangen in een appellatie. L’Enjouée, een ‘vin de France’ van chenin fruit uit Saint Lambert du Lattay in het grotere geheel van Coteaux du Layon. Eigenlijk is dit een soort Spätlese maar dan uit Anjou, ja het heeft 28 gram restzoet! Vinificatie van hele trossen met de steeltjes erbij. Een zeer korte schilmaceratie in de pers zelf en vervolgens een spontane vergisting. Op de neus een ware fruit uitbarsting met citrusschil, perzik, kweepeer en kruisbessen. Om gekoeld te drinken, bijvoorbeeld als aperitief, bij de kaas of pittige gerechten.