Provence
De Provence is een bohemien stukje Frankrijk, waar volop genoten wordt van de zon, het land, de zee en het goede leven. Deze regio staat wereldwijd bekend om haar roséwijnen, die lokaal enorm populair zijn. Dit komt ongetwijfeld door hun dorstlessende karakter, ideaal in een warm klimaat met jaarlijks meer dan 3000 zonuren (ter vergelijking: Nederland telt er slechts 1600). Dit zonnige klimaat biedt ook uitstekende omstandigheden voor biologische en biodynamische wijnbouw, een snelgroeiende sector. Toch heeft de Provence veel meer te bieden dan alleen rosé: hoogwaardige witte en rode wijnen, mousserende wijnen en zelfs zoete wijnen maken deel uit van het veelzijdige aanbod.
De rijke en complexe geschiedenis van de Provence weerspiegelt zich in de indrukwekkende variëteit aan druivenrassen. Het gebied heeft door de eeuwen heen onder invloed gestaan van indringers uit alle windstreken, waaronder Sardinië, dat het grootste deel van de 19e eeuw de scepter zwaaide. Uniek voor de Provence is de tibouren, terwijl de rolle (in Italië bekend als vermentino) ook opvalt. De belangrijkste druiven voor rosé zijn zonder twijfel grenache en cinsault, terwijl carignan, syrah en mourvèdre een rol spelen in rode wijnen. Voor wit worden rassen als rolle, clairette, grenache blanc, ugni blanc en bourboulenc veel gebruikt.
Naast de grote en generieke AOC’s, zoals Côtes de Provence waar het grootste deel van de rosé wordt geproduceerd, kent de regio ook een aantal prestigieuze appellaties. Bekende namen zijn Bandol, Cassis en Les Baux-de-Provence, met daarnaast kleinere maar niet minder interessante AOC’s zoals Bellet en Palette.
Domaine de la Bégude
Domaine de la Bégude is een biologische wijnmakerij in AOC Bandol, Provence. Het domaine beheert 30 hectare aan wijngaarden verdeeld over 55 percelen. Dit stuk land is het hoogstgelegen gedeelte van AOC Bandol op 410 meter. In het achterland van het domaine rijzen de pieken van het Sainte Baume-gebergte tot 1147 meter.
Opgezet in 1996 door Guillaume Tari, 7e generatie wijnmaker, opgegroeid in Margaux, Château Giscours. Tari heeft de wijn eigenhandig naar de top van de appellatie getild. Recent is het domaine verkocht aan de Roulleau-familie die Laurent Fortin benoemde als directeur.
Sinds het eerste uur implementatie van de biologisch werkwijze, certificatie van Ecocert volgde in 2006. De locatie is uniek want in geen velden of wegen is er andere landbouw te vinden die potentieel verstorend zou kunnen werken. Graag zou het team uitbreiden naar 50 hectare, en die beschikbaarheid is er! Het huidige areaal rode druiven is 65% mourvèdre, 25% grenache en 10% cinsault. Voor witte wijn is clairette populair, en verder ugni blanc en rolle. De wijnen worden gerijpt in de oude kapel ‘De la Miséricorde’ van Conil uit de 7e eeuw, een overblijfsel van de abdij van Saint Victor op het domein.
Domaine de la Bégude maakt moderne, schone wijnen met focus, in tegenstelling tot de veel voorkomende rustieke stijl geproduceerd in Bandol.
Bandol Rouge
Wijngaard op klei en kalksteen, met natuurlijk lage opbrengsten (27 hl/ha). Gemaakt van 90% mourvèdre en 10% grenache. Handmatig geoogst en een selectie van fruit in de wijngaard en kelder. 100% Ontsteelde trossen, zachte persing en een lange maceratie met regelmatige punch downs. Malolactische fermentatie op hout. In totaal 18 maanden gerijpt op 600L demi-muids en 30 à 40 hl houten vaten.