Bio

Josep Foraster Petita Julieta Blanc Conca de Barbera 2024

 15,00 (Incl Tax)

Wit – macabeo – bloemen – appel – meloen – iets vegetaal – crisp  

Op voorraad

10% korting vanaf 6 flessen, ook assorti

Artikelnummer: CDBAR008 Categorieën: , Tags: , , ,

Deel deze wijn via:

Beschrijving

Conca de Barberà 

DO Conca de Barberà ligt in het noorden van de provincie Tarragona in Catalonië, 100 km ten oosten van Barcelona. De meeste wijngaarden bevinden zich rondom het historische stadje Montblanc, op 350 tot 800 meter.  In de zomer kunnen de temperaturen oplopen tot zo’n 35°C. Maar de verkoelende marinada wind van zee en de hoogte zorgen voor verkoeling. Dit vertraagt de rijping en vorming van suikers, resulterend in frisse, lichtere wijnen. De bodem bevat veel donker kalksteen, vrij rul en arm. Hierdoor worden de wijnstokken gedwongen diep te wortelen om water en voedsel te vinden. Diepe worteling maakt wijnranken resistent tegen droogte en andere stressoren.  

De omstandigheden zijn hier zeer geschikt voor de productie van druiven voor cava, maar de toegenomen vraag naar cool climate wijnen en global warming leiden er toe dat Conca steeds belangrijker wordt voor stille wijnen. Nota bene Miguel Torres heeft hier een wijngoed waar twee van zijn meest prestigieuze single-vineyards vandaan komen; de witte ‘Milmanda’ en rode ‘Grans Muralles’. 

Voor rood zijn de belangrijkste druivenrassen hier trepat, garnacha, ull de llebre (tempranillo) en cabernet sauvignon. Voor wit zijn dat macabeo, parellada en chardonnay. 

Josep Foraster 

Mas Foraster is opgericht in 1828 en bevindt zich aan de rand van het dorp Montblanc. Aan het hoofd staat Ricard Foraster, vierde generatie. Opa, Josep Foraster had meer aandacht voor zijn koeien, varkens en kippen en dus maakte hij geen wijn. Hij verkocht de meeste druiven aan de coöperatie van Montblanc. Onder leiding van zijn zoon, ook Josep, werd in 1998 voor het eerst zelf wijn geproduceerd. Na het overlijden van Josep in 1999 nam zus Julieta Foraster het stokje over. Onder haar leiding ontwikkelde het bedrijf zich tot producent van kwaliteitswijnen. In 2005, na afronding van zijn studie oenologie nam Julieta’s zoon Ricard de leiding over. Vanaf dat moment wordt er volledig biologisch gewerkt. Sinds 2011 met certificaat. De familie beheert in totaal 34 hectare wijngaarden, gelegen op hellingen tussen de 370 tot 500 meter hoogte, met voor ieder terroir een eigen druif. 

Petita Julieta Blanc  

De druiven voor Petita Julieta Blanc komen van Vinya del Coster, het laagste gedeelte van de wijngaard. De wijnstokken zijn 50 jaar oud, gelegen op 450 meter aan de voet van de Pradesberg. De expositie is naar het oosten. De bodem is alluviaal met kalksteenhoudende klei, veel kiezels en leistenen fragmenten. Gemaakt van 100% macabeo. Een korte koude schilweking van 6 uur. Daarna pneumatisch persen en een fermentatie tussen de 16 en 18ºC op tank. Vervolgens drie maanden op staal gerijpt.  

Geschikt voor vele gelegenheden. Het witte fruit, de bloemen en de frisheid van de zuren zijn heerlijk en opwekkend. 

 

Al onze wijnen van Josep Foraster

Extra informatie
Jaar

Land

Regio

Appellatie

Producent

Mousserend

Kleur

Inhoud

Bio

Biologisch

Druif

Plaatshouder
Josep Foraster Petita Julieta Blanc Conca de Barbera 2024

Op voorraad