Madiran
Madiran ligt aan de voet van de Pyreneeën, zo’n 40 kilometer ten noorden van Pau en 80 kilometer van de Atlantische Oceaan, die voor verkoeling en regen zorgt. Generaties pelgrims op weg naar Santiago de Compostella hebben zich hier gelaafd aan de lokale wijn van de druif tannat, die op de kalk- en kleirijke hellingen langs de rivier de Adour is aangeplant. Tannat is een krachtpatser; een kleine, bijna zwarte druif met een dikke schil. Toen de pelgrims nog talrijk en vroom waren, stonden wijnen van tannat stijf van de tannine; je moest ze minstens tien jaar wegleggen voordat zij ook maar iets zachts prijsgaven. Maar het monster is getemd; eerder – met de hand – plukken, voorzichtig persen (zonder steeltjes), blenden met cabernet en slim houtgebruik zorgen ervoor dat de wijn ook jonger kan worden gedronken. Maar ook nog steeds zeer goed kan ouderen.
Domaine Labranche Laffont
De moderne geschiedenis van Domaine Labranche Laffont begint in 1993. Vanwege het overlijden van haar vader neemt Christine Dupuy, 23 en net afgestudeerd in de oenologie, de leiding over het wijngoed. Niet gehinderd door praktijkervaring en traditie gaat zij aan de slag. Al doende slaagt de eerste vrouwelijke wijnmaker in Madiran erin vriendelijke, elegante wijn van tannat te maken. Het domein is sinds 1992 gegroeid van 6 naar 20 hectares, naast tannat, cabernet franc en cabernet sauvignon voor rode wijn, ook drie hectares petit manseng en gros manseng voor droge witte wijn onder de appellatie Pacherenc du-Vic-Bilh. Christine werkt biologisch (certificaat in 2014).
De Madiran tout court is gemaakt van 70% tannat, 20% cabernet franc en 10% cabernet sauvignon. De stokken zijn gemiddeld 45 jaar oud en het rendement is laag: 42 hl/ha. De wijn is vergist op staal en 18 maanden gerijpt in betonnen cuves en houten vaten. Wijn met een mooie balans tussen stoer en elegant.