Duurzaam

Pierre Moncuit Clos Andrea Champagne Premier Cru Brut Nature 2016

 155.00

Mousserend – chardonnay – limoen – wit fruit – brioche – praliné – zachte mousse

Op voorraad

10% korting vanaf 6 flessen, ook assorti

Deel deze wijn via:

Beschrijving

Champagne

In de Champagne zijn ongeveer 19.000 wijnboeren. De meeste boeren verkopen hun druiven aan een van de 350 Grandes Marques, zoals Moet, Laurent Perrier en Bollinger of een van 43 coöperaties, zoals die van Maily en Mesnil. Ongeveer 4600 wijnboeren verkopen champagne die zij zelf hebben geproduceerd. De grote huizen streven in de regel naar homogeniteit. Om dit bereiken hebben zij vins de reserve, basiswijnen uit voorgaande jaren. Door verschillende jaargangen te mengen hebben hun wijnen steeds dezelfde huisstijl. Dit assembleren is hoge wetenschap en het is uitermate boeiend om mee te maken hoe bijvoorbeeld een wijn uit 2009 verandert door 5% wijn uit 2008 en 4% uit 2007 toe te voegen. De boeren die zelf wijn maken kiezen in de regel voor meer expressie van druif, bodem en jaargang, al was het maar omdat zij geen of weinig vins de reserve aanhouden. Deze champagnes hebben een meer vineus karakter. Ook zijn er verschillen tussen de jaren.

Pierre Moncuit

Het domein Pierre Moncuit bezit 20 hectare, waarvan 15 in Mesnil-sur-Oger, het hart van Côte des Blancs, waar op een zeer kalkrijke bodem chardonnay is aangeplant. Overige 5 hectare is op de Côte de Sézanne, een zuidelijke uitloper van de Côte des Blancs. Het bedrijf wordt geleid door Nicole en Yves Moncuit. Nicole is sinds 1977 wijnmaakster, en is zelfs vandaag de dag een van de weinige vrouwelijke wijnmaaksters in de Champagne.

Nicole is verantwoordelijk voor de wijngaard en vinificatie, ondersteund door dochter Valerie. Zuiverheid, puurheid en detail zijn essentieel. Plukkers moeten bijvoorbeeld na iedere lading hun plukcontainertje schoonmaken om de kans op vervuiling zo klein mogelijk te maken. Yves is verantwoordelijk voor de verkoop en marketing.

De vintage ‘Cuvée Nicole Extra Brut’ is het vlaggenschip van Pierre Moncuit. Voor deze millésime worden druiven gebruikt van de 100-jarige stokken in de wijngaard Les Chetillons in Le Mesnil. Dit is een van de hoogst gewaardeerde percelen in de gehele Côte des Blancs. De Moncuits zijn puristen, alle champagnes zijn eigenlijk vintage wijnen en daarmee een pure en intense expressie van jaargang, plek, druif en mens.

De champagnes van Pierre Moncuit zijn zeer populair, niet alleen in Frankrijk, maar ook in de VS. De New York Times zette deze wijn in een blinde proeverij op 3, vóór alle grote merken. Alleen Delamotte en Besserat de Bellefon gooiden hogere ogen.

Clos Andrea Champagne Premier Cru Brut Nature 2016

Clos Andrea is de nieuwe wijn van Pierre Moncuit. Zoals de naam aangeeft is de wijngaard een clos, een ommuurde wijngaard met (vaak) een homogeen karakter. Gelegen in het dorp Vertus. Deze clos is eeuwenoud maar nieuw leven in geblazen door de familie Moncuit, door er een eigen cuvée voor te ontwikkelen. Zoals vaker op de rijke kalkgronden van de Côte des Blancs, staat hier alleen chardonnay aangeplant. De vinificatie is in stalen tank zonder malolactische gisting. Daarna een rijping van 6 jaar sur latte. Het is een brut nature champagne, wat betekent dat er geen dosage (suiker) is toegevoegd.  

Elegante neus van wit fruit. In de mond benadrukt de delicate romige mousse subtiele aroma’s van limoen, bloesem, brioche en praliné. 

Al onze wijnen van Pierre Moncuit

Extra informatie
Appellatie

Druif

Inhoud

Jaar

Kleur

Land

Producent

Regio

Mousserend

Bio

Duurzaam

Pierre Moncuit Clos Andrea Champagne Premier Cru Brut Nature 2016
Pierre Moncuit Clos Andrea Champagne Premier Cru Brut Nature 2016

Op voorraad