David Moret Saint-Aubin 2022

 45.00

Op voorraad

10% korting vanaf 6 flessen, ook assorti

Artikelnummer: STAUB024 Categorieën: , Tags: , ,

Deel deze wijn via:

Beschrijving

Saint-Aubin

Saint-Aubin ligt ten westen van Puligny en Chassagne. De beste wijngaarden liggen hoog op de steile en stenige zuidhelling tussen Puligny en Gamay (het dorp, niet de druif). Bekend zijn En Remilly en Les Murgers des Dents des Chien en in toenemende mate ook Sur Gamay en Les Champlots. Door de hoogte en de wind uit het westen is het hier koeler dan in Puligny en Chassagne. Dat is een toenemend voordeel.

David Moret

Arend-Jaap kwam David op het spoor tijdens een proeverij in Londen, waar zijn Meursault Genevrières en Puligny Folatières ‘the best in show’ waren, beter dan Comte Lafon en Leflaive. David maakt deel uit van de reusachtige Moret-clan. Zijn ouders hadden echter geen wijngaarden. Na zijn studie viticulture en oenologie in Beaune begon hij zijn wijn carrière als verkoper van persen, vaten en andere apparatuur die je nodig hebt om wijn te maken. Aldus bouwde David een enorm netwerk van producenten op. Sinds 2000 maakt David zelf wijn en inmiddels bezit hij ook een aantal eigen percelen. De wijn wordt gemaakt in zijn kelder in Beaune.

Beaune’s naam en faam wordt gedragen door de handelshuizen, grote firma’s die soms al eeuwen bestaan zoals Louis Jadot, Joseph Drouhin, Louis Latour, and Bouchard Père et Fils. Zij bepalen en domineren het imago van Beaune. Daarbuiten bevindt zich het andere Bourgogne. Wijnboeren die ergens tussen de halve en 6 hectare aan eigen wijngaarden hebben en daarvan zelf druiven oogsten, wijnmaken en bottelen. David Moret zit daar ergens tussenin, een micro-négociant. Dit is het kleinschalig inkopen van het rauwe fruit bij kwaliteit gedreven vignerons onder duurzame en vertrouwelijke samenwerkingen. David werkt veelal met vignerons uit de grote dorpen van de Côte de Beaune: Chassagne, Puligny en Meursault en een beetje uit Auxey-Duresses en Saint-Romain. Hij werkt zonder dogma’s en doet wat nodig is om goede wijn te maken, met bovenal veel respect voor het Bourgondische terroir denken en doen.

Saint-Aubin Village

De village Saint-Aubin van David Moret is een blend van verschillende percelen. Daarmee is dit een hele betrouwbare reflectie van wat Saint-Aubin is. Het fruit is hand geoogst. In de kelder volgt een spontane fermentatie, altijd op hout, met een iets hogere temperatuur dan gebruikelijk. Daarna 10 maanden hout rijping, barriques met medium toast. Village en premier cru wijnen krijgen 20% nieuw hout. Relatief vroeg oversteken van hout naar staal om genoeg fruitexpressie te bewaren. 

Al onze wijnen van David Moret

Extra informatie
Appellatie

Druif

Inhoud

Jaar

Kleur

Land

Producent

Regio

David Moret Saint-Aubin 2022
David Moret Saint-Aubin 2022

Op voorraad