Gevrey-Chambertin

Resultaat 1–12 van de 49 resultaten wordt getoond

Gevrey-Chambertin

In Gevrey-Chambertin wordt al sinds het begin van onze jaartelling wijn gemaakt. Waarschijnlijk, de vignerons in Gevrey weten het zeker, zijn de wijngaarden hier, de oudsten van de Bourgogne.

Gevrey is gericht op Dijon, de grote stad op nog geen tien kilometer en zetel van het wereldlijk gezag. Vroeger Les Ducs, tegenwoordig het departementale kantoor van de INAO, de overheidsinstantie verantwoordelijk voor het AOC-stelsel. Gevrey kijkt vooral ook neer op Nuits-Saint-Georges en Beaune.

Voor Bourgondische begrippen is Gevrey-Chamberting groot, 454 ha: 315 ha village, 84 ha premier cru en 55 ha grand cru. Le Chambertin is de meest beroemde wijngaard. In 1847 werd de naam Gevrey en Montagne veranderd in Gevrey-Chambertin. De grands crus liggen keurig op een rijtje ten zuiden van het dorp, heuvelop. De premiers crus vallen uiteen in twee blokken: ten zuiden van het dorp boven en onder de grands crus; aan de westkant van het dorp in de Combe Lavaux, hoger gelegen op de bodem van een verdwenen gletsjer.