Meursault

Resultaat 1–12 van de 15 resultaten wordt getoond

Meursault

Samen met Puligny-Montrachet en Chassagne-Montrachet vormt Meursault het hart van de Côte de Beaune. Meursault is de grootste van de drie en staat bekend om zijn volle, zachte chardonnay. “Beurre et noisettes”, boter en hazelnoot, plegen Franse sommeliers te zeggen. In tegenstelling tot Puligny en Chassagne heeft de appellatie geen grand cru binnen zijn grenzen en verdient zijn hoge plaats in het Walhalla van chardonnay door de hoge kwaliteit van premier cru en village wijnen.

Grofweg kun je Meursault op twee manieren indelen. In de eerste plaats natuurlijk aan de hand van terroir. Op de heuvel hebben de wijngaarden een arme bodem en een goede drainage. Hier bevinden zich de premiers crus wijngaarden, waarvan Les Perrières, Les Charmes en Les Genevrières de beste naam hebben. De wijngaarden in het dal hebben meer klei. In droge jaren kunnen deze wijnen zeer de moeite waard.

In de tweede plaats aan de hand van de stijl van de wijnmaker. De volle, rijpe stijl van Comtes-Lafon en zijn navolgers. En de ingetogen, reductieve stijl van Coche-Dury en zijn navolgers. Meursault à la Comte-Lafon valt op door aroma’s van rijpe perzik, à la Coche-Dury door aroma’s van roze grapefruit. De rijpe stijl is eerder op dronk. De ingetogen stijl heeft een aantal jaren nodig, om zijn soms uitzonderlijk hoge kwaliteit te tonen.