Valais/Wallis

Toont alle 7 resultaten

In het Rhônedal, ingeklemd tussen de Berner Alpen en Walliser Alpen met de top Matterhorn, is Valais te vinden. Valais of Wallis is de zonnigste en droogste streek van Zwitserland. Hét centrum van de Zwitserse wijnbouw, het grootste en belangrijkste gebied.

De meeste wijngaarden zijn op hellingen aan de noordkant van het dal te vinden. Op de zuidhelling aan de rechteroever van de Rhône. De wijngaarden zijn als terrassen in rotsen uitgehakt.

Het grote verschil tussen dag- en nachttemperatuur is positief voor de ontwikkeling van aroma’s in Valais. De beschutte ligging, vele zonuren en warme föhn wind zorgen ervoor dat irrigatie soms nodig is. Eeuwen geleden zijn er door boeren bisses aangelegd: houten leidingen waardoor bergwater de wijngaarden in kan lopen.

De verscheidenheid aan bodemtypes, vooral kalksteen, gneis, leisteen en graniet zorgen samen met de föhnwind en vele zonuren voor een versnelde rijping van de druiven en een origineel karakter.

Vooral pinot noir, fendant, gamay en syrah zijn hier te vinden. Fendant is de Zwitserse benaming van de Franse chasselas. Maar ook andere traditionele druivenrassen als silvaner en petit arvine zijn aangeplant.

Valais heeft een eigen traditie en kwaliteitsgarantie met Grain Noble ConfidenCiel. Niet aangezoette wijnen met een maximaal mostgewicht van 130º Oechsle. Gemaakt van stokken van minimaal 15 jaar oud met rijping van minstens 12 maanden in kleine houten vaten. Nieuw is AOC Valais Terroir: bedoeling typische regionale aanplant op te voeren naar 25%.

Krijg je nu ook zo’n zin in Zwitserse wijn? Neem dan een kijkje op deze pagina!