BIO

Bij ons op Dronk valt de term ´Bio´ op te delen in twee groepen; biologische- en biodynamische wijn, samen onder dezelfde noemer.

BIO – Biologische wijn

Biologische wijn is gemaakt van biologisch geteelde druiven. In het kort betekend dat de gehele wijnbouw zonder pesticiden, herbiciden, chemische meststoffen en andere onnatuurlijke fratsen uitgevoerd wordt. Het gewicht bij biologische wijn ligt voornamelijk op het agrarische aspect, maar er zijn in de EU sinds 2012 ook wetten en richtlijnen bij het wijnmaken zoals bijvoorbeeld een lager sulfiet gehalte. Enigszins controversieel, is het biologisch toegestane natuurlijke maar milieubelastende middel kopersulfaat of in de volksmond ‘Bordeauxse pap’. Het gebeurt wel eens dat biologische producenten vaker terugvallen op Bordeauxse pap dan conventionele, biodynamische of natuurlijke wijnhuizen.

Vaak is een progressief alternatief op Bordeauxse pap wat wellicht een synthetische oorsprong heeft, minder schadelijk voor het ecosysteem. Ook valt er bij biologische wijn nog te winnen op de duurzaamheid van de verpakkingsmaterialen en het logistieke verhaal. In de wijnbouw is BIO en niet-BIO een complex vraagstuk met vele kanttekeningen. Alleen binnen Frankrijk is het paradigma van biologisch werken al zo afhankelijk van klimaat; Bordeaux heeft een zeer hoge luchtvochtigheid, daarmee zeer uitdagend voor biologisch werken. Anders dan het nu al bijna 100% biologische ‘Patrimonio’ op de noordelijke punt van het Franse eiland Corsica, hier lijkt de natuur te strooien met biologische certificaten.

Een definitieve conclusie is er niet, en waar het ene soms superieur lijkt over het andere blijkt bij diepere analyse dat niet altijd juist. Toch kunnen we de opkomst van biologische producten alleen maar toe juichen, en wij voorzien dat de biologische certificaten ook hun eisen wat betreft duurzaamheid gaan aanscherpen

 

Voorbeelden van certificaten

 

Domaine Malet

 

BIO – Biodynamische wijn

Biodynamische wijn is net als biologische wijn, gericht op natuurlijke preventie en behandeling, maar gaat een stap verder. Er wordt holistisch gekeken en gewerkt aan de hand van de antroposofische principes van de Oostenrijkse Rudolf Steiner (1861-1925). Cycli van de zon, maan en planeten worden in acht genomen bij behandelingen van de planten zoals oogsten, snoeien, ploegen en bemesten. Ook zijn er voorschriften voor bepaalde mestpreparaten die heel specifiek in koeienhoornen moeten rijpen onder de grond om vervolgens uitgespreid te worden over de wijngaard. Soms wordt er getwijfeld aan de methode, voornamelijk door gebrek aan wetenschappelijke onderbouwing. Toch, in de praktijk, is het aantoonbaar dat de bodem van bio- en biodynamische werkende bedrijven meer microflora en microfauna bevatten. Deze gezondere bodem, zorgt voor gezondere planten met een hogere immuniteit. Ook is een gezonde bodem, veerkrachtiger als het gaat om spanningen zoals droogte of zware regenval. De extremen van klimaatverandering, een reële zorg voor de toekomst, worden beter opgevangen door een gezonde bodem.