Alsace

Resultaat 1–12 van de 37 resultaten wordt getoond

Alsace

De Alsace is een geval apart, met een geheel eigen karakter en cultuur. De Fransen en Duitsers hebben hier eeuwenlang bloederige veldslagen uitgevochten. De talloze ruïnes van oude kastelen en forten die je aan de voeten van de Vogezen vindt zijn hier een ‘levend’ bewijs van. De eigen aard van de Alsace vind je in bijna alles terug: de architectuur, de cultuur, de gastronomie, de taal (Frans noch Duits) en zeker ook de wijnen. Anders dan andere klassieke Franse wijnstreken staat in de Elzas het druivenras pontificaal op het etiket.

Witte druiven zijn hier de baas en beslaan 90% van de productie. Vier rassen zijn als edel bestempeld: riesling, muscat, gewürztraminer en pinot gris. Wijnen van grand crus, bijna allemaal wijngaarden op een helling met een zuidoostelijke oriëntatie, mogen alleen zo heten als het gemaakt is van een van deze rassen. De onedele werkpaarden zijn pinot blanc, auxerrois, silvaner en nog wat plukjes chasselas. Pinot noir is de enige aangeplante blauwe druif bestemd voor rosé en rode wijn.

Zoals bijna ieder mooi wijngebied betaamt, stroomt er een temperende rivier doorheen, de Rijn in dit geval. De rivier is aan de oostelijke kant de natuurlijke grens, hier houden de wijngaarden op. Aan de westkant wordt het gebied geflankeerd door de bergen van de Vogezen, die in het zuiden tot wel 1400 meter reiken. De bodem is een complex mozaïek van leisteen, kalk, mergel, zandsteen, klei, graniet, gneis en andere vulkanische sedimenten.