Château Pontet-Canet 

Toont alle 6 resultaten

Château Pontet-Canet   

Château Pontet-Canet is een wijnmakerij in Pauillac, Haut- Médoc met 81 hectare aan wijngaarden. Het is een van de spannendste wijnen van de gehele Médoc en een wijn die consistent ver boven zijn status uitreikt. Het is slechts een ‘5ème Cru Classé’, maar presteert als één der allergrootste Chateau. Het domein heeft veel aandacht gekregen door de toen controversiële overstap naar biodynamie. Het was het eerste geclassificeerde Chateau in de Médoc wat overging, de resultaten zijn werkelijk verbluffend. Zo goed dat vele belangrijke en grote Chateaux geïnspireerd zijn en ook biodynamisch werken of bezig zijn met de transitie. Een aantal voorbeelden zijn Ch. Latour, Ch. Palmer, Ch. Durfort-Vivens en Ch. Haut Bages Liberale. Biodynamie is een kostbare en intensieve manier van werken, maar mede dankzij Pontet-Canet ook relatief veilig gebleken. Daarmee lijkt het goed geschikt voor de rijke en grote chateaux van de Médoc, het zal ons dan ook niet verbazen als er steeds meer overstag gaan.    

De Médoc is een uitgepolderd landschap en het is daardoor erg vlak. Pontet-Canet bevindt zich op het hoogste punt binnen Pauillac (+30 meter). Een uitstulping van het beroemde gravel terroir met een diepe bodem. Top terroir, direct gelegen naast Ch. Mouton Rothschild. Het landgoed heeft 62% cabernet sauvignon, 32% merlot, 4% cabernet franc en 2% petit verdot aangeplant.   

In de kelder is elektriciteit bijna volledig verdreven. Alleen branden er LED-lampen op schemerstand. Pigeage (onderdompelen van de schillen) gebeurd handmatig om de wijn maar niet te verstoren. Zo zijn ook sorteertafels uit den boze. De nieuwe cementen vaten worden gemaakt van klei, zand en gravel van de eigen bodem. Deze en nog veel meer eigenaardigheden maakt Pontet-Canet tot een unieke wijn die karaktervol op zichzelf staat.