Chateau Sociando Mallet

Toont alle 5 resultaten

Château Sociando-Mallet   

Château Sociando-Mallet is een wijnproducent in Saint-Seurin-de-Cadourne, net ten noorden van Saint-Estèphe in de Haut-Médoc. Gelegen op wat in 1633 de residentie was van een Baskische edelman genaamd Sièvre Sociando. Deze eerste documentatie vermeldt het landgoed en zijn adellijke landerijen. Na de overname rond 1850 door Madame Mallet, werd het opgenomen in de 1883 editie van Cocks & Féret samen met Château Verdignan als de leidende cru van Saint-Seurin. In 1969 overgenomen door Jean Gautreau, een négociant uit Lesparre. Sociando-Mallet was toen een vergeten en vervallen eigendom. Er was geen vinificatiekelder en slechts een paar hectare wijngaarden. Het terroir van het landgoed is echter subliem en Jean Gautreau zag het potentieel kraakhelder. Sindsdien is er aanzienlijk uitgebreid en gemoderniseerd.   

Château Sociando-Mallet ligt net noordelijk van Saint-Estèphe. Wat kunnen de AOC-grenzen in de wijnwereld hard zijn. Een Saint-Estèphe wijn genereert een veel hogere prijs dan ‘een simpele Haut-Médoc’. Maar het verhaal van Sociando-Mallet is uitzonderlijk en dit paradigma van classificering en daarbij horende marktwaarde ontstegen. Sociando-Mallet gaat de competitie aan met de geclassificeerde cru’s van zijn zuidelijke buurgemeente. De wijn is eigenzinnig en briljant.   

Het Château ligt bijna tegen het Gironde estuarium aan binnen AOC Haut-Médoc. En zoals een lokaal gezegde in de Médoc gaat: ‘alle kwalitatieve wijnen worden gemaakt met uitzicht op de Gironde’. Het terroir van Günz gravel is subliem en de hand van de wijnmaker is kundig en zeer verfijnd. Typische karakteristieken voor de wijn zijn tabak, vers gerolde sigaar, groene kruiden, zwarte bessen en een genereuze warmte. We mogen het eigenlijk niet zeggen maar het voelt als Bourgogne in de Bordeaux, zo verfijnd!