Château Sociando-Mallet Haut-Médoc 2016

 59,00

Rood – cabernet sauvignon – merlot – balans – bramen – blauwe bessen – chocolade – leer 

Op voorraad

10% korting vanaf 6 flessen, ook assorti

Deel deze wijn via:

Beschrijving

Haut-Médoc & Médoc 

De Haut-Médoc is het zuidelijke deel van de Médoc. Nergens op deze aarde wordt meer kwaliteitswijn gemaakt dan op deze door Leeghwater in de 17e eeuw drooggelegde moerassen. In de beschutting van de bossen van Les Landes in het westen en aflopend naar de Gironde in het oosten bevinden zich de beroemde wijngaarden van Saint-Estèphe, Paulliac, Saint-Julien en Margaux. Dit is een mild maritiem klimaat, ideaal voor de groeicyclus van de wijnstokken. De wijngaarden tussen deze dorpen en wat verder weg van de Gironde vormen de lager geclassificeerde appellatie Haut-Médoc. 

Ten noorden van de Haut-Médoc ligt AOC Médoc, vroeger beter bekend als ‘Bas-Médoc’. Deze naam is technisch correct maar heeft een negatieve connotatie. Technisch correct omdat het land (richting de noordelijke punt van de landtong)  hier inderdaad lager is dan rond de illustere zuidelijker gelegen dorpjes hierboven beschreven. Het land is hier, over het algemeen, minder geschikt voor wijnbouw. Voornamelijk vanwege de dikke klei en rivierslib die slecht draineert en erg koud blijft. Op de meeste plekken waar we minder klei of een opleving van kiezels en gravel vinden staan wijnstokken. In totaal (ongeveer) 5.500 hectare.  

Cabernet Sauvignon  

De Médoc lijkt een land geschapen voor cabernet sauvignon die aan deze plek zijn wereldfaam te danken heeft. De belangrijkste elementen in terroir variabelen zijn klimaat en bodemtype. De Médoc heeft een bodem die rijk is aan kiezels. Kiezels zorgen voor een goede drainage en dus sneldrogende bodem. Daarna is de bodem in staat weer snel op te warmen, zeer belangrijk voor cabernet in Bordeaux! Verder is het klimaat in Bordeaux perfect voor cabernet sauvignon omdat de druif net aan rijp wordt. Als het te heet zou zijn zal het groeiseizoen te kort worden om hoge kwaliteit en aromatisch complexe druiven te oogsten en ook zal de wijn alcoholisch en vermoeid smaken. Als het te koel is zullen de druiven nooit volledig rijp worden en dat resulteert in een groene, vegetale en bittere wijn. Halverwege de 20ste eeuw waren er nog wel eens jaargangen waar cabernet eigenlijk net niet rijp werd, nu met het opwarmende klimaat zijn er relatief veel meer top ‘cabernet-jaren’. Verder is cabernet sauvignon goed resistent tegen een grote variëteit aan ziektes en bacteriën en gedijt daardoor beter in vochtige plekken zoals de maritiem sterk beïnvloedde Médoc. 

Château Sociando-Mallet 

Château Sociando-Mallet, gelegen op wat in 1633 de residentie was van een Baskische edelman genaamd Sièvre Sociando. De eerste documentatie vermeldt het landgoed en zijn adellijke landerijen. Na de overname rond 1850 door Madame Mallet, werd het opgenomen in de 1883 editie van Cocks & Féret samen met Château Verdignan als de leidende cru van Saint-Seurin. In 1969 overgenomen door Jean Gautreau, een négociant uit Lesparre. Sociando-Mallet was een vergeten en vervallen eigendom, maar is sindsdien aanzienlijk uitgebreid en gemoderniseerd. De wijn geniet hoge prijzen en goede reputatie.  

Scoiando-Mallet ligt eigenlijk maar net ten noorden van Saint-Estèphe, AOC grenzen kunnen in de wijnwereld soms bikkelhard zijn. Een Saint-Estèphe wijn genereert gemiddeld een vele malen hogere prijs dan ‘een simpele Haut-Médoc’. Maar het verhaal van Sociando-Mallet is uitzonderlijk en dit paradigma van classificering en prijs ontstegen. Het château ligt bijna tegen het Gironde estuarium aan binnen AOC Haut-Médoc. En zoals een lokaal gezegde in de Médoc: “alle kwalitatieve wijnen worden gemaakt met uitzicht op de Gironde”. Het terroir is subliem en de hand van de wijnmaker is kundig en zeer verfijnd. In de recente geschiedenis is gebleken dat voor dit château een Grand Cru Classé waardering (in 1855 toen het nog net niet bestond) of een Cru Bourgeois (Gautreau heeft vriendelijk bedankt) niet nodig is, de wijn is eigenzinnig en briljant. We mogen het eigenlijk niet zeggen maar het voelt als Bourgogne in de Bordeaux, zo verfijnd! 

Sociando-Mallet Le Grand Vin 

De Grand Vin (eerste wijn) van Sociando. Een strenge selectie van het beste fruit. Naast een tweede wijn , La Demoiselle de Sociando-Mallet, maakt het château nog een wijn genaamd ‘Jean Gautreau’. Terroir; Butte de Baleyron, een van de mooiste grindterroirs van de Médoc. Gelegen in de gemeente Saint-Seurin-de-Cadourne, kijkt de wijngaard uit over de monding van de Gironde. De bodem bestaat uit Günz-grind over een diepe laag klei-kalksteenbodem.  Traditionele vinificatie met inheemse gisten en bacteriën endemisch in wijngaard en kelder. De fermentatie vindt plaats op temperatuur gecontroleerde roestvrijstalen- en betonnen kuipen. Maceratie is ongeveer 25-30 dagen. De malolactische fermentatie is ook spontaan. De eerste wijn wordt op 100% nieuw Frans eikenhout gerijpt voor ongeveer 12 maanden. Ongeklaard en ongefilterd gebotteld!  

Extra informatie
Appellatie

Druif

,

Inhoud

Jaar

Kleur

Land

Producent

Regio

Château Sociando-Mallet Haut-Médoc 2016
Château Sociando-Mallet Haut-Médoc 2016

Op voorraad