Georges Lignier

Resultaat 1–12 van de 25 resultaten wordt getoond

Georges Lignier  

Een van de grote families binnen Morey-Saint-Denis is de familie Lignier. Op dit moment zijn er tenminste vier producenten die deze naam dragen: Hubert Lignier, Georges Lignier, Lucie & Auguste Lignier en Lignier Michelot.

De juwelen in de kronen van alle Ligniers zijn hun percelen Clos de La Roche en Clos-Saint-Denis, beide grand cru‘s in Morey. Met 6 hectare is Clos-Saint-Denis de kleinste grand cru van Morey, Domaine George Lignier is hier de eigenaar met het grootste stuk, 1,49 hectare. Ook op Clos de La Roche is het eigendom van bijna 1 hectare aanzienlijk. In totaal telt het domein 16 hectare, verdeeld over 50 percelen, verdeeld over 17 appellations in zowel wit als rood. Het domaine staat sinds 2008 onder de leiding van neef Benoît Stehly, die toetrad in 2002.

In de kelder vindt er een selectie van het fruit op kwaliteit plaats. Daarna wordt meestal 80% ontsteelt en fermenteert spontaan na een koude maceratie van 4-5 dagen. Cuvaison voor pinot is ongeveer 3 weken. Chardonnay fermenteert ook met inheemse gisten in neutrale barriques en aligoté in roestvrijstalen tanks. Spontane malolactische gisting in vat in het voorjaar en duurt meestal maanden. Op villages-niveau worden de wijnen opgevoed in oudere vaten, terwijl de premiers crus 25% nieuw eikenhout zien en de grand cru‘s 40% nieuw eikenhout. Sinds 2010 worden de wijnen niet meer geklaard of gefilterd. Geweldige Bourgogne’s! Zeer hoge waarderingen alom.