La Maison Penet

Toont alle 4 resultaten

La Maison Penet  

La Maison Penet is een Champagne producent in grand cru village Verzy, Montagne de Reims. Dit is het oostelijk gedeelte van ‘de Montagne’ met een noord(oostelijke) expositie. Sinds lange tijd bewijzen Verzy (en ook Verzenay) dat noordelijk georiënteerde wijngaarden niet per se onrijp fruit voortbrengen. Toch is het zo dat de pinot en chardonnay van hier slank zijn, hoog in zijn zuren, veel structuur bezitten en het moet hebben van verfijning i.p.v. weelderigheid. Voor de Grande Maison zijn de wijnen van hier, vooral in koelere jaren, de elementen in de blend die zuren en ruggengraat (structuur) moeten geven.   

La Maison Penet produceert een groot aantal wijnen in verschillende lijnen. Allereerst de wijnen van ‘Alexandre-Penet’ die in de regel puur en minder complex zijn, bedoeld als aperitief. Een deel van het fruit wordt met négociant-contracten ingekocht. Ten tweede de ‘Penet-Chardonnet’ lijn, wat gastronomische wijnen zijn met veel complexiteit. Hier wordt alleen eigen fruit uit de Grand Cru dorpen Verzy en Verzenay gebruikt. Daarnaast worden er rijpere basiswijnen geselecteerd ook wel ‘perpetual reserve’ genoemd. De wijnen van Penet-Chardonnet hebben in úw kelder ook nog een lang rijpingspotentieel. Als derde is er ‘Comte de Grimm’, een négociant project waarbij er fruit uit de Alsace wordt gekocht.   

De wijngaarden in eigen beheer, 66% pinot noir en 33 % chardonnay, worden duurzaam beheerd zonder behulp van chemische meststoffen, pesticiden of herbiciden. Maison Penet gebruikt in al zijn wijnen lage dosage, om de wijnen zo vrij te laten in hun expressie. Al het fruit wordt verwerkt met de superklassieke ‘Coquard pers’, de eerste modellen stammen uit de 17e eeuw. Het mooie aan deze pers is dat het sap zo snel mogelijk van de schillen af is, dit zorgt voor minimale extractie van tannine en kleur uit de schillen.