Beaujolais
In de jaren ’70 en ’80 van de twintigste eeuw gaven onze ouders in december feesten met veel Beaujolais Primeur. De jonge, lichte en vooral heel goedkope wijn, wordt ieder jaar op de derde donderdag van november vrijgegeven. Beaujolais Primeur bestaat nog steeds, maar de glorietijd van de Primeur is al lang voorbij. Ondertussen wordt er in Beaujolais steeds meer serieuze wijn gemaakt, met name Beaujolais-Village en de Grands Crus. Vanwege het goedkope imago zien veel mensen deze soms erg goede wijn over het hoofd.
De rode wijnen worden van de gamay druif gemaakt. De beste wijngaarden hebben een bodem van graniet of kalksteen met een toplaag van klei. Bij het wijnmaken wordt vaak de techniek van de maceration semi-carbonique toegepast. De met de hand geplukte trossen worden in hun geheel in het vergistingsvat gestort. Onder de druk van de bovenste trossen, barsten de druiven open en komt spontane vergisting op gang. De CO2 die door vergisting vrijkomt zorgt ervoor dat kleur en smaak uit de schillen worden gehaald, terwijl de tannines in de pitten en steeltjes blijven.
Domaine des Nugues
Domaine des Nugues van Gilles Gelin is een van de rising stars van Beaujolais. Gilles zag al vroeg in dat je het met goedkope primeurs niet zou redden en heeft al vroeg enorm geïnvesteerd in kwaliteit. Biologische wijnbouw leidt tot gezonde, rijpe druiven. Gilles doet en laat vervolgens wat nodig is om een wijn te maken waarin het wijnjaar en de wijngaard tot uitdrukking komen. Een echte cultwijn!
Elle & Lui
Elle & Lui is Beaujolais 2.0. In de Beaujolais is het nu net zo warm als 20 jaar geleden in Ampuis onderaan de Côte-Rôtie, het epicentrum van syrah aan de Rhône. Logisch dus om ook in de Beaujolais syrah aan te planten. Elle & Lui is 76% la syrah “Elle” en 24% le gamay “Lui”. Culinaire wijn. De syrah brengt viooltjes, kersen en zwarte peper, de gamay rode kersen en structuur. Erg gul in geur en smaak, een heerlijke wijn voor de borrel of bij een mooi stukje gegrild vlees.