Beaujolais
In de jaren ’70 en ’80 van de twintigste eeuw gaven onze ouders in december feesten met veel Beaujolais Primeur. De jonge, lichte en vooral heel goedkope wijn, wordt ieder jaar op de derde donderdag van november vrijgegeven. Beaujolais Primeur bestaat nog steeds, maar de glorietijd van de Primeur is al lang voorbij. Ondertussen wordt er in Beaujolais steeds meer serieuze wijn gemaakt, met name Beaujolais-Village en de Grands Crus. Vanwege het goedkope imago zien veel mensen deze soms erg goede wijn over het hoofd.
De rode wijnen worden van de gamay druif gemaakt. De beste wijngaarden hebben een bodem van graniet of kalksteen met een toplaag van klei. Bij het wijnmaken wordt vaak de techniek van de maceration semi-carbonique toegepast. De met de hand geplukte trossen worden in hun geheel in het vergistingsvat gestort. Onder de druk van de bovenste trossen, barsten de druiven open en komt spontane vergisting op gang. De CO2 die door vergisting vrijkomt zorgt ervoor dat kleur en smaak uit de schillen worden gehaald, terwijl de tannines in de pitten en steeltjes blijven.
Beaujolais