Chateau Carsin
Chateau Carsin is een stokoud wijndomein met een spiksplinternieuw verhaal. In 1990 kocht Juha Berglund het château en werd zo de enige Finse eigenaar van een wijndomein in Frankrijk. Sinds 2015 leidt zijn dochter, Nea het bedrijf. Het kasteeltje ligt in Rions, aan de rechteroever van de Garonne, Entre deux Mers (tegenover Graves). De rode wijnen vallen onder AOC Cadillac – Côtes de Bordeaux, de witte onder AOC Bordeaux Blanc. Chateau Carsin werkt biologisch (certificaat 2022). Een fraaie collectie natuurwijnen wordt geproduceerd onder het label Charivari.
De wijngaarden liggen op het hogere deel van Cadillac; veel gravel, dus een goede drainage. Merlot is de basis van de productie, aangevuld door cabernet franc, cabernet sauvignon, petit verdot, maar ook carmenère en malbec. Voordat phylloxera de wijngaarden in Gironde- in de jaren 1860- vernietigde, waren carmenère en malbec populaire druivenrassen. Bij het herbeplanten twintig jaar later, werd gekozen voor cabernet en merlot; minder bewerkelijk en meer volume. Inmiddels neemt de belangstelling voor de oude druivenrassen weer toe, Nea loopt voorop. Zij lijkt tot dusver de enige die een blend maakt van alle zes voor rood toegestane druivenrassen in Bordeaux, de Cuvée Noir. Inmiddels heeft Nea als experiment met het oog op klimaatverandering ook grenache noir aangeplant. De wijngaarden voor witte wijn zijn beplant met de exotischere sauvignon gris en de bekende sauvignon blanc en sémillon.
De familie Berglund heeft groene vingers, de wijn wordt gemaakt in de wijngaard. Alle druiven worden met de hand geplukt. De vergisting met inheemse gistculturen is per perceel. Vervolgens vatrijping, voor ieder plot zo lang als nodig om het gewenste resultaat te behalen. Pas daarna assemblage. Tenminste drie maanden later botteling, de assemblage heeft dan de tijd gehad goed te mengen.
Mocht je op zoek zijn naar een verblijfplaats in de regio: bij de familie Berglund in de ‘Carsin Cottage’ ben je welkom en is slapen tussen de wijngaarden slechts een van de traktaties.
De hoge kwaliteit van Chateau Carsin vindt brede erkenning. Jancis Robinson en Jane Anson (Inside Bordeaux) beschouwen het domein als een van de beste van Cadillac en een frontrunner van de regio Bordeaux.
Nectar de Carsin Pétillant (alcoholvrij)
Dit is een gecarboniseerd druivensap van oude stokken sémillon. De druiven worden als hele trossen koud geperst, opgevangen in stalen tanks en heel koud bewaard. Na het injecteren van koolzuurgas wordt het direct gebotteld. Restsuiker: 150 g/l.
Geweldig voor de hele familie! Heerlijk op zichzelf, bij een dessert of in een cocktail.